Metro, testrit, station Noord

Eerste metro rijdt definitief op 22 juli over de Noord/Zuidlijn

(foto: Gé Dubbelman)

De eerste metro’s gaan definitief vanaf 22 juli over de nieuwe metroverbinding Noord/Zuidlijn rijden. De betrokken partijen hebben dit donderdag besloten. Volgens wethouder Pieter Litjens van Verkeer en Vervoer blijft het metroproject tot het allerlaatste moment “razend spannend”.  

Begin dit jaar concludeerden deskundigen na een onderzoek naar de haalbaarheid van de startdatum dat er nog veel moest gebeuren voordat de metro kan gaan rijden. De betrokken partijen zeiden donderdag dat ze er vertrouwen in hebben dat dit nu op een veilige manier kan.

Tests

Stadsvervoerder GVB voert tot 22 juli nog diverse tests uit op de Noord/Zuidlijn. In april en mei gebeurt dit met testreizigers. Vanaf 22 juli zal in de praktijk blijken hoe de nieuwe metrolijn in samenhang met het bestaande netwerk functioneert. Bij het in dienst gaan van de Noord/Zuidlijn zullen er volgens GVB met name in het eerste half jaar nog kinderziektes optreden. Dit kan variëren van het ontbreken van up-to-date reisinformatie tot het tijdelijk uitvallen van een metro of zelfs de gehele lijn.

De metro’s rijden in het begin nog met een aangepaste dienstregeling. Aanvankelijk was het de bedoeling in de spits twaalf keer per uur te rijden, maar dat wordt nu tien keer per uur. In de avonduren gaat de metro om de zeven tot acht minuten. De gemeente deed vorige maand al een voorstel tot het terugbrengen van de frequentie om onder meer de veiligheid te kunnen garanderen.

Noord/Zuidlijn

De Noord/Zuidlijn verbindt het Buikslotermeerplein in het noorden van Amsterdam met station Zuid. De reistijd tussen deze stations is straks 16 minuten, waar dit nu nog 31 minuten duurt met het openbaar vervoer. De metrolijn biedt een alternatief voor vaak overvolle trams en bussen. Omdat er in de Amsterdamse binnenstad geen plaats meer is voor nog meer trams en bussen werd besloten om een metroverbinding onder grond aan te leggen. In 2002 werd al het definitieve aanlegbesluit voor de Noord/Zuidlijn genomen.

De metro’s op de Noord/Zuidlijn zullen naar verwachting dagelijks ruim 120.000 reizigers vervoeren.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.