Station Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal vijfde beste station ter wereld

Volgens onderzoek van ontwerp- en onderzoeksbureau Arcadis is Rotterdam Centraal het vijfde beste station ter wereld. Het onderzoek vergeleek 27 prominente stations van over de hele wereld. Rotterdam Centraal is zelfs nummer 1 wereldwijd wat betreft overstapmogelijkheden. Op het station komen metro, tram, trein en fietsen bij elkaar.

“Rotterdam Centraal heeft een grote transformatie en ontwikkeling doorgemaakt in het afgelopen decennium en dit heeft bijgedragen aan een hoge score,” schrijft Arcadis. Ook prijst het bureau het Rotterdamse station voor de ‘kwalitatieve en geïntegreerde stadsontwikkeling’ en de faciliteiten die op het station aanwezig zijn.

Er staan drie Amsterdamse stations in de ranglijst: Amsterdam Centraal, Zuid en Bijlmer Arena. Deze staan op plek 16, 14 en 12, respectievelijk. Zowel Amsterdam Centraal als Zuid scoren relatief hoog op overstapmogelijkheden, maar laag op economische ontwikkeling van de omgeving rondom het station.

Overstappen

Volgens het onderzoek scoort Rotterdam Centraal vooral hoog op overstapmogelijkheden omdat het nieuwe station verschillende methodes van transport dichterbij elkaar brengt. Dit maakt overstappen van bijvoorbeeld de trein naar metro heel eenvoudig. Ook noemt Arcadis de vernieuwde stationsomgeving. “In Rotterdam is dit gecombineerd met een hoogwaardige wandelroute naar het stadscentrum en makkelijke toegang tot fietsenstalling.”

Zowel Rotterdam als Amsterdam Centraal krijgen een hoge waardering als het komt op milieu en duurzaamheid. Het Rotterdamse station is energie-efficiënt en heeft een groene omgeving. Europese stations scoren relatief hoog in vergelijking met stations uit de rest van de wereld, volgens het rapport.

Verbeterpunten

Toch zijn er ook verbeterpunten. Zo scoort Rotterdam Centraal het laagst van de top vijf op het gebied van economische ontwikkeling. Bij andere stations in de top vijf worden de huizen in de directe omgeving van het station meer waard en ontstaat er meer werkgelegenheid. “Een lagere score op dit vlak kan wijzen op onbenut potentieel”, staat in het onderzoek,

New York Grand Central Station, Washington Union Station, Hong Kong HKU Station en Gare du Nord in Parijs zijn de nummers 1 tot en met 4 op de ranglijst. Criteria waren onderverdeeld over vier thema’s, waaronder stedelijke omgeving en sociale ‘placemaking’, ofwel of het station een sociale, levendige omgeving creëert door middel van publieke faciliteiten waardoor reizigers zich comfortabel en veilig voelen in en rondom het station.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Rotterdam Centraal vijfde beste station ter wereld”

Wiebe Goossen|05.04.18|15:49

Het is verblijdend te vernemen dat de grootscheepse verbouwingen van de grote stations tóch nog resultaten afwerpen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.