eemshaven roodeschool nieuwe spoorlijn geopend. Foto: ProRail

Nieuwe spoorlijn Roodeschool-Eemshaven geopend

De noordelijkste spoorlijn van Nederland is woensdag officieel geopend. De nieuwe lijn loopt tussen Roodeschool en Eemshaven in het noordoosten van de provincie Groningen. Volgens ProRail is dit spoor uniek omdat het deels buitendijks ligt.

De bouw begon in het voorjaar van 2017. Het nieuwe traject is zeven kilometer lang. Drie kilometer daarvan is gloednieuw en vier kilometer bestaat uit spoor dat van goederenspoor naar reizigersspoor is omgebouwd.

Zeewering

Vlak voor Eemshaven kruist de lijn de zeewering en loopt daar over de dijk naar de haven. Dit is een unieke situatie die een bijzondere bouwwijze vereiste van aannemer VolkerRail. Om de ondergrond voor dit deel te stabiliseren is er eerst een asfaltbaan aangelegd, waar ballast en spoorbaan overheen zijn gebouwd.

Eemshaven en Borkum zijn dankzij de spoorlijn nu beter bereikbaar met het openbaar vervoer. De dienstregeling naar station Eemshaven is aangepast zodat het aansluit op de boot naar het Duitse Borkum. In het hoogseizoen rijden er vier treinen en in laagseizoen daalt de frequentie naar drie.

Noordelijkste station

Station Eemshaven is in gebruik genomen, maar nog niet officieel geopend. Dit gebeurt op een later moment. Het station zal daarna het noordelijkste station van Nederland zijn.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Nieuwe spoorlijn Roodeschool-Eemshaven geopend”

kees boer|30.03.18|17:21

Dit hadden we een groot aantal jaren terug eerder moeten hebben

kees boer|30.03.18|17:22

Dit hadden we een groot aantal jaren eerder moeten hebben

Marc Volgers|04.04.18|02:40

Onbegrijpelijk dat zo’n station er wel komt, maar bijv. Eindhoven Airport en ‘s-Hertogenbosch Maatsoort niet…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.