Perron 1 Rotterdam Centraal verbouwd voor Eurostar

Perron 1 Rotterdam Centraal opgeleverd

Ondanks tijdsdruk is het gelukt om het vernieuwde perron 1 op Rotterdam Centraal voor de deadline op te leveren. Partijen Siemens, Arcadis, VolkerRail en ProRail hebben maandag de werkzaamheden aan het perron afgerond. Vanaf 4 april zal de eerste Eurostar-hogesnelheidstrein op dit perron arriveren. Omdat het aantal reizigers toeneemt, moest het perron worden verbreed. 

De Eurostar-trein kon niet op perron 1 landen, omdat het niet lang genoeg was. Tot nu toe stopte de trein daarom op perron 2. Om ruimte te maken voor de verbreding van het perron is spoor 1 verwijderd. Spoor 2 ligt nu langs perron 1. ProRail-projectmanager Arjen ten Napel vertelt over de verbouwing: “We hebben het perron met vier meter verbreed. Het oude spoor, dat naar Hoek van Holland liep, hebben we verwijderd.” Ook zijn in het hoge plafond nieuwe lampen aangebracht en is het perron betegeld. “De tegels komen uit China. Ze zijn niet allemaal even dik, daardoor was het best ingewikkeld om ze te leggen.” De nieuwe poefen en groeneilanden op het perron zijn geleverd door Voestalpine Railpro.

Geen vertraging

De projectmanager vertelt dat hij blij is met het geleverde werk: “We wilden het natuurlijk in één keer goed doen. Ik ben heel trots op het resultaat.” Regiodirecteur Randstad Zuid van ProRail Helga Cuijpers: “Hiermee zijn we concurrent voor het vliegverkeer. De Eurostar start hier, dit is een mooie toevoeging aan het reizigersproduct. Het is een veilig en comfortabel vervoersmiddel.”

Normaal staat er twee jaar voor een soortgelijk project, maar in dit geval moest de klus in een jaar geklaard worden om op tijd klaar te zijn voor de internationale trein. Om dit voor elkaar te krijgen hebben de betrokken partijen vanaf het begin af aan met elkaar overgelegd. Cuijpers: “Zo hebben we de doorlooptijd verkort. Ondanks dat het ook pittig koud is geweest, hebben we toch geen vertraging opgelopen.”

Controle

De voorbereidingen voor de bagage- en veiligheidscontroles zijn nog in volle gang. Er wordt hiervoor een ruimte ingericht aan het perron. Vervolgens wordt er een glazen wand over lengte van het perron gebouwd, vanaf de roltrappen halverwege het perron naar de westzijde van het station. Daar lopen de passagiers straks achterlangs, voordat ze op de trein kunnen stappen. Hierdoor kunnen onbevoegden niet zomaar bij de Eurostar-trein komen. Naar verwachting vinden de grenscontroles vanaf 2020 plaats in Rotterdam.

Bekijk hier de foto’s van het vernieuwde perron.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Perron 1 Rotterdam Centraal opgeleverd”

Koos van de Loo|26.03.18|21:09

Mooie teamprestatie!

Nicolas Vrijens|29.03.18|19:11

Mijn complimenten voor jullie harde werk. Houden zo:

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.