Asielzoekers lopen mee met ProRail, foto: ProRail

ProRail-trainees gaan asielzoekers persoonlijk begeleiden

Ruim twintig ProRail-trainees gaan tien weken lang een asielzoeker individueel als coach begeleiden. Dit is onderdeel van een project waarbij ProRail in samenwerking met New Dutch Connections de afstand tussen asielzoekers en de arbeidsmarkt in Nederland probeert te verkleinen.

Het project bestaat uit een individueel gedeelte en een groepsgedeelte. Tijdens het groepsgedeelte worden thema’s behandeld die gerelateerd zijn aan de spoorsector.

Arbeidsmarkt

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit van Tilburg blijkt dat bijna niemand weet dat asielzoekers binnen zes maanden de arbeidsmarkt al mogen betreden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat dit alles behalve eenvoudig is. De trainees van ProRail en de Stichting New Dutch Connections hopen met dit project een steentje bij te dragen aan het gemakkelijker maken van dit proces voor de statushouders in Nederland.

De groep asielzoekers krijgen een afwisselend programma voorgeschoteld. Ze zijn donderdag bij het Railcenter in Amersfoort begonnen, waar spoormedewerkers worden opgeleid. Gedurende het project zal de groep ook langsgaan bij onder andere het Operationioneel Controle Centrum Rail (OCCR) van ProRail in Utrecht, de TU Delft en de Rotterdamse Haven.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.