Shetland pony's op het spoor bij Ommen. Foto: Politie Ommen

Minder vertragingen door dieren op het spoor

Er waren in 2017 minder vertragingen door dieren op of langs het spoor dan het jaar ervoor. Vorig jaar raakten ruim 4.800 treinen vertraagd, terwijl dat er in 2016 nog 6.000 waren. Dat is een daling van 20 procent. ProRail zegt dat vooral de maatregelen bij de knooppunten effectief zijn in het reduceren van vertragingen.

In totaal ging het over 1.900 incidenten in 2017. Bij de incidenten gaat het bijvoorbeeld over wilde dieren zoals konijnen die aan kabels knagen en zwanen die op de rails lopen, maar ook om huisdieren zoals honden en paarden die te dicht bij het spoor komen. In januari van dit jaar liepen er bijvoorbeeld twee Shetland pony’s op het spoor bij Ommen. De trein moest hard remmen en veroorzaakte een overwegstoring.

Maatregelen

ProRail neemt verschillende maatregelen om dieren bij het spoor weg te houden. Zo heeft de spoorbeheerder in de afgelopen jaren 2.300 kilometer hekwerk langs het spoor gebouwd, maar ook natuurlijke afscheidingen gemaakt zoals sloten. Ook bouwt ProRail oversteekplaatsen, zoals ecoduct Duinpoort bij de duinen van Zandvoort, op de spoorlijn tussen Haarlem en Zandvoort. Deze natuurbrug is naar verwachting voor de zomervakantie van 2018 af.

(Tekst loopt door onder de foto)ecoduct_duinpoort

Ook heeft de spoorbeheerder geurpalen langs het spoor geplaatst. Deze zijn gevuld met tupoleum, een stof die een branderige geur afgeeft. Deze geur vinden wilde dieren zoals konijnen onaangenaam en voorkomt dat ze tunnels graven onder het spoor door.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.