Eurostar: meer reizigers, omzet in 2017

Voor internationale spoorvervoerder Eurostar was 2017 een goed jaar. Het bedrijf zag vorig jaar een groei van 3 procent in het aantal passagiers: van tien miljoen reizigers in 2016 naar 10,3 miljoen in 2017. De omzet steeg met 11 procent: van 794 miljoen pond (900 miljoen euro) in 2016 naar 880 miljoen pond (1 miljard euro) in 2017.

Het aantal zakenreizigers steeg met 8 procent. Ook het aantal reizigers uit de Verenigde Staten nam flink toe en groeide met 26 procent. Eurostar denkt dat deze trend zich voortzet in 2018. Zo vindt in mei de koninklijke bruiloft plaats in Londen. Parijs is de gastheer van de Ryder Cup in september dit jaar.

“Vorig jaar zagen we een echte heropleving van de Amerikaanse markt en een mooie groei qua zakenreizen,” aldus Eurostar CEO Nicolas Petrovic. “Na een positieve prestatie in 2017 zijn we nu goed gepositioneerd om ons netwerk naar Nederland uit te breiden. Met meer dan vier miljoen passagiers per jaar tussen Londen en Amsterdam, is het groeipotentieel voor de nieuwe dienstverlening en de volledige markt aanzienlijk.”

Grenscontrole

Op 4 april begint de eerste commerciële dienst tussen Londen, Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal. De trein rijdt dan twee keer per dag tussen Londen en Nederland. De reis van station Londen St Pancras International naar Amsterdam is rechtstreeks, maar andersom is dat voorlopig nog niet zo. Nederland en het Verenigd Koninkrijk moeten eerst een overeenkomst sluiten met betrekking tot de paspoortcontroles in Nederland.

Tot die tijd moeten passagiers uit Nederland eerst naar Brussel reizen en daar uitstappen voor grenscontrole, voordat ze in de trein richting Londen stappen. De reis duurt daardoor drie kwartier langer. Eurostar meldt dat de landen hebben toegezegd om eind 2019 de overeenkomst toe te passen.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.