Professor Rolf Dollevoet van de TU Delft tijdens een online cursus

TU Delft komt met vervolg op succesvolle online spoorcolleges

Wegens groot succes komt de afdeling Railbouwkunde van de TU Delft met een vervolg op de Massive Online Open Course (MOOC) voor spoorprofessionals. Op 21 februari start de eerste cursus van een nieuwe reeks over ‘Track and Train Interaction’. Alle cursussen richten zich op de spoorse praktijk.

Iedere cursus duurt zes weken, worden in het Engels gegeven en vraagt van de cursist een inspanning van vier tot vijf uur per week dat vrij in te delen is. Na de cursus ‘Track and Train Interaction’ volgt op 16 mei een cursus over ‘Railway Operations’. Vanaf 5 september staat het thema ‘Performance over Time’ zes weken op de agenda. De afsluitende projectcursus start op 7 november.

Online colleges

Professor Rolf Dollevoet van de afdeling Railbouwkunde, is een van de docenten die de online colleges geeft: “We willen de cursisten systeemkennis van het spoor bijbrengen. Er worden bijvoorbeeld in Nederland wel aparte cursussen gegeven, bijvoorbeeld over het beveiligingssysteem ERTMS of over railbevestigingssystemen. Echter weet je dan alleen maar wat die specifieke systemen inhouden en mis je het grotere geheel.”

“Ik merk dat sommige spoorprofessionals niet direct alle verbindingen kunnen zien. Tijdens de cursus proberen we te zorgen dat mensen een overview krijgen van de diverse systemen die er in de spoorsector bestaan en dat ze daar links tussen kunnen leggen. We willen voorkomen dat vakgenoten langs elkaar heen praten.”

Interactieve werkomgeving

“De online cursussen vinden on demand plaats in een interactieve werkomgeving, waarin de deelnemers de stof tot zich nemen. Omdat dit in groepsverband gebeurt, leren ze van elkaar en worden cursisten geprikkeld om actief mee te doen”, aldus Dollevoet. “Daarbij kijken we ook naar spelelementen die de TU Delft eerder heeft toegepast in de afgelopen vijf jaar ervaring die is opgedaan met online onderwijs.”

“Tijdens de cursus is er interactie tussen deelnemers over heel de wereld die ervaringen met elkaar uitwisselen. De staf is betrokken door te moderaten en daar academische en technische achtergronden aan toe te voegen. Wij creëren de omgeving waarin de cursisten kennis opdoen die ze in het dagelijks werk kunnen toepassen.”

Massive Online Open Course

In oktober vorig jaar startte TU Delft met een gratis Massive Online Open Course (MOOC). Dit was een groot succes met 5500 aanmeldingen uit meer dan 130 landen. De reacties waren zeer positief op het interactief online leren. De MOOC gaat dit jaar opnieuw twee keer draaien: in april en oktober. Het is niet noodzakelijk om de MOOC gevolgd te hebben om mee te doen met de vervolgserie. “Het kan zeker waardevol zijn voor rail gerelateerde bedrijven om hun onderwijsbudgetten hiervoor in te zetten.”

Aanmelden kan op de website van de TU Delft via deze link of bekijk hier de syllabus.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.