Stientje van Veldhoven IenW Spooroverleg

Staatssecretaris wil Nederlands Masterplan Spoorgoederenvervoer

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil een Nederlands Masterplan Spoorgoederenvervoer. Dat zei ze woensdagavond in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Erik Ziengs tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris gaf aan dat een Masterplan Spoorgoederenvervoer haar een goed idee lijkt, zeker met het oog op de uitrol van het spoorbeveiligingssysteem ERTMS op het Nederlandse spoor. “Het is echt de bedoeling dat er ook in Nederland een Masterplan Goederenvervoer komt. De sector werkt daar zelf hard aan en we zijn daarover in overleg met hen.”

Duitsland

Ziengs doelde met zijn vraag op het Duitse Masterplan Spoorgoederenvervoer, dat vorig jaar juni werd gepresenteerd door de voormalig Duitse minister voor Verkeer Alexander Dobrindt en nu is opgenomen in het regeerakkoord van de Duitse partijen CDU/CSU en SPD. Volgens Ziengs is het logisch om een Nederlandse Masterplan Spoorgoederenvervoer te maken en deze te spiegelen aan Duitsland, omdat 85 procent van ons goederenvervoer toch via Duitsland reist.

Belangenorganisatie RailGood riep de Nederlandse regering eerder al op om een Nederlands Masterplan Spoorgoederenvervoer op te stellen, dat voorbeeld neemt aan het Duitse beleid. Volgens de organisatie is de concurrentiepositie van Nederland met betrekking tot spoorgoederenvervoer verslechterd in de afgelopen jaren en moet de regering dit, nu Duitsland haar Masterplan gaan uitvoeren, gaan oppakken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Staatssecretaris wil Nederlands Masterplan Spoorgoederenvervoer”

Cornelius Koelewijn|15.02.18|17:32

Eindelijk.

Xavier Waelkens|16.02.18|15:37

En wat betekent dit voor de huidige plannen? Zoals Meteren Boxtel?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staatssecretaris wil Nederlands Masterplan Spoorgoederenvervoer | SpoorPro.nl
Stientje van Veldhoven IenW Spooroverleg

Staatssecretaris wil Nederlands Masterplan Spoorgoederenvervoer

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil een Nederlands Masterplan Spoorgoederenvervoer. Dat zei ze woensdagavond in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Erik Ziengs tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris gaf aan dat een Masterplan Spoorgoederenvervoer haar een goed idee lijkt, zeker met het oog op de uitrol van het spoorbeveiligingssysteem ERTMS op het Nederlandse spoor. “Het is echt de bedoeling dat er ook in Nederland een Masterplan Goederenvervoer komt. De sector werkt daar zelf hard aan en we zijn daarover in overleg met hen.”

Duitsland

Ziengs doelde met zijn vraag op het Duitse Masterplan Spoorgoederenvervoer, dat vorig jaar juni werd gepresenteerd door de voormalig Duitse minister voor Verkeer Alexander Dobrindt en nu is opgenomen in het regeerakkoord van de Duitse partijen CDU/CSU en SPD. Volgens Ziengs is het logisch om een Nederlandse Masterplan Spoorgoederenvervoer te maken en deze te spiegelen aan Duitsland, omdat 85 procent van ons goederenvervoer toch via Duitsland reist.

Belangenorganisatie RailGood riep de Nederlandse regering eerder al op om een Nederlands Masterplan Spoorgoederenvervoer op te stellen, dat voorbeeld neemt aan het Duitse beleid. Volgens de organisatie is de concurrentiepositie van Nederland met betrekking tot spoorgoederenvervoer verslechterd in de afgelopen jaren en moet de regering dit, nu Duitsland haar Masterplan gaan uitvoeren, gaan oppakken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Staatssecretaris wil Nederlands Masterplan Spoorgoederenvervoer”

Cornelius Koelewijn|15.02.18|17:32

Eindelijk.

Xavier Waelkens|16.02.18|15:37

En wat betekent dit voor de huidige plannen? Zoals Meteren Boxtel?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.