ProRail-medewerkers rijden met een zwaailicht

Video: ProRail-personeel leert rijden met zwaailicht en sirene

ProRail mag al jarenlang met optische en geluidssignalen rijden wanneer er incidenten zijn op of rond het spoor. Om de medewerkers hiervoor goed op te leiden, is ProRail een samenwerking aangegaan met het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV). De spoorbeheerder geeft in een video een kijkje achter de schermen bij deze opleiding.

Alleen zogeheten incidentenbestrijders van ProRail mogen met toeters en bellen rijden. Er moet dan een ‘acuut gevaar voor mens of milieu’ zijn. Bijvoorbeeld als er gevaarlijke stoffen uit goederenwagons lekken, of wanneer een persoon bekneld zit in een voertuig na een aanrijding tussen een trein en een auto. Indien nodig kan ProRail de trein optillen of verplaatsen. Ook als er een verdacht persoon of pakketje wordt aangetroffen op een station, roept de politie met spoed de hulp in van ProRail.

Een groot deel van de incidentenbestrijders van ProRail hebben al rijvaardigheidstraining achter de rug, ‘maar met het NIV bieden we hen nu nog meer bagage’, laat ProRail weten. Het NIV is een kennis- en opleidingsinstituut dat trainingen geeft op eigen terrein en de openbare weg. Naast cursussen voor particulieren geeft het instituut ook nascholing voor beroepschauffeurs.

Meer organisaties met bevoegdheid

Naast brandweer, politie en ambulance zijn er veel meer organisaties die de bevoegdheid hebben om met zwaailicht en sirene te rijden. Denk aan het met spoed vervoeren van bloed door Sanquin, de inzet van de Reddingsbrigade voor drenkelingen of het vervoer van organen.

Rijkswaterstaat is in september vorig jaar aan het rijtje toegevoegd. Tot op heden waren de voertuigen alleen uitgevoerd met een oranje zwaailicht. Door de komst van spitsstroken en vanwege toenemende verkeersdrukte werd het voor de medewerkers van Rijkswaterstaat steeds lastiger om snel bij een ongeval te zijn. Een blauw zwaailicht maakt ook meer indruk dan een oranje.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van RijschoolPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.