Kabelkoker Meteoor

Nieuwe generatie kabelkoker spoor sluit aan bij veranderde markteisen

De Meteoor is zo’n twee jaar geleden samen met zusterbedrijf Vebo Beton bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe generatie betonnen kabelkokers voor de railbranche. Als nieuwe speler op deze markt heeft het bedrijf goed ingespeeld op de huidige behoeften van ProRail, waardoor de producent van prefab betonproducten voor het spoor naar eigen zeggen een technische voorsprong heeft opgebouwd.

Door de nieuwe vormgeving sluiten de kabelkokers beter, waardoor ze de kabels langs het spoor beter beschermen tegen vuil, vocht en ongedierte. Ze voorkomen ook dat kabels beschadigd raken tijdens werkzaamheden aan het spoor. Moeten er kabels vernieuwd of gerepareerd worden, dan is dat werk sneller en makkelijker gedaan als de kabels in een kabelkoker liggen dan wanneer ze ingegraven zijn.

Lichter

“Onze kabelkokers zijn lichter dan het oude type”, vertelt commercieel manager Stefan Schrader van De Meteoor. Door het gewicht van de kokers onder de vijftig kilo te houden en dat van de deksels onder de vijfentwintig kilo zijn de kokers nog te dragen en hanteren voor de aannemers die ze installeren of die onderhoud uitvoeren. Dat het gewicht lager is dan de traditionele kokers is volgens Schrader mogelijk door de speciale betonsamenstelling die De Meteoor gebruikt bij de productie. Deze samenstelling is ontwikkeld door het betontechnologisch centrum van de BTE Groep, waar De Meteoor onderdeel van is. Het nieuwe mengsel levert kokers op met dunnere wanden en een slanker ontwerp. Ondanks dat ze lichter zijn, voldoen ze wel aan de sterkte-eisen die ProRail stelt.

Voor betonnen kabelkokers gelden productspecificaties met daarin de eisen die ProRail aan betonnen kabelkokers stelt. Producenten kunnen vervolgens aan de hand van deze eisen hun product laten certificeren door een officiële onafhankelijke certificerende instelling, zoals KIWA of KEMA. De Meteoor is de eerste en tot nu toe de enige partij die dit nieuwe type gecertificeerde kabelkokers kan leveren, laat ProRail weten. Deze productspecificatie is voorbereid met kennis en bijdragen van leveranciers en producenten die al op de markt waren.

Duizenden meters

De eerste kabelkokers van De Meteoor zijn medio vorig jaar toegepast bij Den Dolder. “Dat was een klein project van zo’n 150 meter. Inmiddels hebben we al een paar duizend meter geleverd”, aldus Schrader. Het aantal producten is geleidelijk uitgebreid. Aanvankelijk maakte De Meteoor kabelkokers in een kleine en grote uitvoering. Tijdens de laatste editie van vakbeurs RailTech Europe eerder dit jaar presenteerde het bedrijf eveneens hulpstukken als T-stukken en bochten.

De kabelkokers van De Meteoor worden ook gebruikt bij het nieuwe derde spoor dat aannemer Dura Vermeer in opdracht van ProRail aanlegt tussen Zevenaar en de Duitse grens om meer ruimte bieden aan het groeiende goederenvervoer. De Meteoor levert hiervoor bijna vijfduizend meter aan kabelkokers.

Treinbeveiliging

Voor de betonproducent voor de railbranche is de toevoeging van kabelkokers aan het assortiment een logische stap. “Het past bij ons en heeft toegevoegde waarde”, meent Schrader. Voor De Meteoor is het een interessante markt omdat het bedrijf de komende jaren een grote vraag verwacht. Die vraag wordt niet alleen ingegeven door de behoefte aan beter af te sluiten kabelkokers, maar ook door de eisen die worden gesteld vanuit het Programma Vervanging Treinbeveiliging (PVT). ProRail vervangt de traditionele relaisbeveiligingssystemen door modernere systemen. Dat betekent dat relaishuizen, treinbeveiligingssystemen en kabels vervangen worden. Schrader: “Voorgeschreven is dat deze kabelkokers gebruikt worden.”

Hij realiseert zich dat het een kwestie van tijd is voordat ook andere producenten kabelkokers gaan leveren die voldoen aan de nieuwe specificaties. “Voorlopig hebben wij een voorsprong en ook de ontwikkelingskennis ligt bij ons.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Nieuwe generatie kabelkoker spoor sluit aan bij veranderde markteisen”

Leuke ontwikkeling Stefan!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.