Sensoren tussen perrontegels station Delft meten temperatuur

Tussen de perrontegels van station Delft Zuid worden vrijdag slimme, batterijloze sensoren gelegd die de temperatuur kunnen meten. De sensoren sturen een signaal als de temperatuur het vriespunt nadert. Op deze manier kan er gericht worden gestrooid tegen gladheid. Deze sensoren kunnen ook worden gebruikt om bewegingen en drukte op het station te monitoren.

Het toepassen van sensoren met een dergelijke stroommodule in een betonnen tegel is nog niet eerder gedaan. De sensor wordt ingegoten in een hars. Het grote voordeel van de sensoren is volgens ProRail ze geen batterijen of andere stroomtoevoer nodig hebben. Dit nieuw type temperatuursensor haalt namelijk de energie uit GSM signalen. Hierdoor gaan ze langer mee en hoeven er geen kostbare kabels getrokken te worden.

Test

Met de test doet ProRail kennis op over sensoren die geen tot weinig onderhoud nodig hebben. Daarnaast wordt voorkomen dat het perron glad wordt en reizigers uit kunnen glijden. Daarnaast kan er gerichter en effectiever worden gestrooid, waarmee kosten worden besparen. De sensoren met zogenoemde Energy Harvcesting module (EH-module) worden geleverd door de Delftse startup Nowi en geplaatst door BAM Rail.

ProRail plaatst steeds meer sensoren rondom het spoor op wissels en op de bovenleidingen. Niet alleen om temperatuur te meten, maar ook bijvoorbeeld om bewegingen en drukte te monitoren. En om om de diverse spooronderdelen in kaart te brengen en preventief onderhoud te verrichten. De draadloze sensoren hebben grote voordelen wat betreft levensduur en kosten. Ook wordt het goedkoper en effectieve om onderhoud te verrichten.

De test op station Delft Zuid duurt tot het eerste kwartaal van 2019. Als de proef een succes is, wordt dit ook op andere stations toegepast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.