Tunnel Den Haag Hollands Spoor, foto: ProRail

Nieuwe reizigerstunnel Den Haag Hollands Spoor ligt op zijn plek

Station Den Haag Hollands Spoor heeft sinds afgelopen weekend een nieuwe reizigerstunnel, die de stadskant rechtstreeks verbindt met de Laakhaven. Afgelopen weekend is de tunnel onder het spoor op zijn plek geschoven.

Op dit moment wordt station Den Haag Hollands Spoor compleet vernieuwd. Het oudste station van Den Haag krijgt ook aan de kant van Laakhaven een volwaardige stationsentree met onder andere een ruim stationsplein en achthonderd vierkante meter aan winkels en horeca. De hoofdentree naar de perrons loopt nu nog dood.

Tunneldeel

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een nieuw tunneldeel tegen de bestaande onderdoorgang aangeschoven. Daardoor kunnen voetgangers de perrons straks ook vanaf de Laakhaven gemakkelijk bereiken. De upgrade van station Den Haag HS is van belang, omdat zich de laatste jaren langs de achterzijde van het station steeds meer bedrijven en instellingen hebben gevestigd.

Dagelijks maken zo’n 54.000 reizigers gebruik van station Den Haag Hollands Spoor. En steeds meer mensen komen op de fiets naar de terminal, vandaar dat er op het dak van de nieuwe ingang een stalling voor 2500 fietsen wordt gebouwd. Fietsers kunnen via de nieuwe tunnel direct doorsteken naar de perrons. Met de nieuwe stalling wordt het mogelijk om het Johanna Westerdijkplein, naast de nieuwe ingang, weer vrij te maken van fietsen.

Bouw

In april 2017 is begonnen met de bouw. Tot halverwege 2018 werkt aannemer Heijmans aan het doortrekken van de reizigerspassage. Daarnaast worden de nieuwe winkels en fietsenstalling gebouwd. Het plein aan de voorkant is eind januari 2018 af. De verbinding met het centrum volgt eind november volgend jaar. De inrichting van het nieuwe stationsplein aan de Laakzijde moet januari 2019 af zijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe reizigerstunnel Den Haag Hollands Spoor ligt op zijn plek | SpoorPro.nl
Tunnel Den Haag Hollands Spoor, foto: ProRail

Nieuwe reizigerstunnel Den Haag Hollands Spoor ligt op zijn plek

Station Den Haag Hollands Spoor heeft sinds afgelopen weekend een nieuwe reizigerstunnel, die de stadskant rechtstreeks verbindt met de Laakhaven. Afgelopen weekend is de tunnel onder het spoor op zijn plek geschoven.

Op dit moment wordt station Den Haag Hollands Spoor compleet vernieuwd. Het oudste station van Den Haag krijgt ook aan de kant van Laakhaven een volwaardige stationsentree met onder andere een ruim stationsplein en achthonderd vierkante meter aan winkels en horeca. De hoofdentree naar de perrons loopt nu nog dood.

Tunneldeel

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een nieuw tunneldeel tegen de bestaande onderdoorgang aangeschoven. Daardoor kunnen voetgangers de perrons straks ook vanaf de Laakhaven gemakkelijk bereiken. De upgrade van station Den Haag HS is van belang, omdat zich de laatste jaren langs de achterzijde van het station steeds meer bedrijven en instellingen hebben gevestigd.

Dagelijks maken zo’n 54.000 reizigers gebruik van station Den Haag Hollands Spoor. En steeds meer mensen komen op de fiets naar de terminal, vandaar dat er op het dak van de nieuwe ingang een stalling voor 2500 fietsen wordt gebouwd. Fietsers kunnen via de nieuwe tunnel direct doorsteken naar de perrons. Met de nieuwe stalling wordt het mogelijk om het Johanna Westerdijkplein, naast de nieuwe ingang, weer vrij te maken van fietsen.

Bouw

In april 2017 is begonnen met de bouw. Tot halverwege 2018 werkt aannemer Heijmans aan het doortrekken van de reizigerspassage. Daarnaast worden de nieuwe winkels en fietsenstalling gebouwd. Het plein aan de voorkant is eind januari 2018 af. De verbinding met het centrum volgt eind november volgend jaar. De inrichting van het nieuwe stationsplein aan de Laakzijde moet januari 2019 af zijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.