ZKL 3000 RC Dual Inventive in onderhoudsgebied BAM Rail Infra

BAM Rail Infra breidt werkzones schakelen op afstand verder uit

BAM Rail Infra heeft de inzet van het op afstand inschakelen van werkzones uitgebreid naar het contractgebied Betuwe en Breda-Boxtel. Het systeem Zelfsignalerende Kortsluit Lans 3000 Remote Control (ZKL 3000 RC), dat hiervoor wordt gebruikt, is in het afgelopen half jaar in dit gebied bij 252 buitendienststellingen ingezet. De netto werktijd is daarbij per buitendienststelling van vier uur met minimaal dertig minuten toegenomen.

De samenwerking tussen BAM Infra Rail en Dual Inventive, waarbij gebruik wordt gemaakt van het ZKL 3000 RC-systeem, dateert al van 2011. De ZKL 3000 RC maakt het mogelijk om het spoor of afstand te beveiligen voor aanvang van werkzaamheden.

 In Den Bosch is destijds gestart met 1 ZKL 3000 RC tijdens buitendienststellingen overdag voor schouwwerkzaamheden. Na eenmalige plaatsing kon het veiligheidspersoneel zelf ter plekke schakelen en op afstand zien of alles functioneerde.

Zonnepanelen als voeding

Inmiddels liggen in onderhoudsgebieden Betuwe, Breda-Boxtel en Den Haag ongeveer 125 ZKL 3000 RC’s semi-permanent in het spoor. Volgens Dual Inventive zijn de ZKL 3000 RC’s ‘self-supporting’, omdat de batterijen zonnepanelen als voeding hebben en daardoor niet meer vervangen hoeven te worden.

BAM Infra Rail is overgestapt op de app van Dual Inventive om de ZKL 3000 RC’s via smartphone of tablet te bedienen. Werkplekbeveiliger Wim van Strien van BAM Infra Rail: “Met de app kan de LWB (Leider Werkplek Beveiliging, red.) vanuit zijn werkplek op de vestiging schakelen. Alle ZKL 3000 RC’s zijn zichtbaar in MTinfo 3000 en als de LWB via de app schakelt, dan ziet hij op de tablet of ze daadwerkelijk geactiveerd zijn en het spoor beveiligd is.”

Buitendienststelling

Het afgelopen half jaar is in het contractgebied Betuwe en Breda-Boxtel bij 252 buitendienststellingen de ZKL 3000 RC’s ingezet, waarbij meer dan duizend keer is geschakeld. “De LWB’s zijn super enthousiast”, zegt van Strien. “Een druk op de knop en alles werkt. Het nemen van veiligheidsmaatregelen kost minder tijd. De netto werktijd is per buitendienststelling van vier uur met minimaal dertig minuten toegenomen. Wennen moesten ze wel aan het op afstand schakelen, maar nu willen ze niet anders meer.”

De LWB is door het schakelen op afstand vele malen minder in de gevarenzone geweest, dan toen er gebruik werd gemaakt van conventionele middelen.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.