FNV: kabinet breekt openbaar vervoer af

FNV Spoor en FNV Streekvervoer maken zich ernstig zorgen over de kabinetsplannen voor het openbaar vervoer. Ze verwachten minder kwaliteit, duurder vervoer, verlies van werkgelegenheid en slechtere verbindingen.

Nu de economie weer goed draait, is volgens de vakbonden extra investering in infrastructuur nodig en mogelijk. Daarmee zou de toenemende drukte op de weg en het spoor kunnen worden opvangen. De plannen uit het regeerakkoord zijn volgens FNV desastreus voor het OV.

Goede werkgelegenheid

Bestuurder Henri Janssen van FNV Spoor: “De werknemers op het spoor zijn trots op hun werk en op hun product. Ze willen geen afbraak, want ze willen de reizigers het beste bieden. Een goed product betekent goede werkgelegenheid en meer veiligheid voor medewerkers en reizigers. De plannen van het kabinet betekenen afbraak van werkgelegenheid en een toename van onveiligheid op het spoor. Het spoor wordt onoverzichtelijker, mensen moeten vaker overstappen, aansluitingen zijn slechter geregeld en kaartjes worden duurder.”

De vakbonden vinden het een slechte zaak dat het kabinet de prijs van trein- en buskaartjes met drie procent verhoogd. Daarnaast creëert het regeerakkoord volgens hen grote onzekerheid over de toekomst van het hoofdrailnet. Het kabinet maakte dinsdag bekend sprinterdiensten uit het hoofdrailnet te gaan aanbesteden. Janssen: “Deze plannen koersen regelrecht af op een duurder en verder versnipperd Nederlands spoor- en OV-landschap. Echt, niemand zit hierop te wachten.”

Investeringsagenda

Janssen vreest het ergste voor de bereikbaarheid en mobiliteit in Nederland. “Er is geen enkele toekomstvisie, geen enkele ambitie bij dit kabinet. En er is geen investeringsagenda, niet voor het spoor en niet voor het busvervoer. Deze cocktail jaagt reizigers massaal de auto in. We roepen het kabinet dan ook op om de plannen radicaal om te gooien, en te investeren in een goed, gezond en kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “FNV: kabinet breekt openbaar vervoer af”

Henk Angenent|11.10.17|19:22

Tja, bruin met den Bijbel. Wat had je dan verwacht?

Eduard de Jong|13.10.17|00:28

Niet het kabinet, maar de vervoerregio’s en de ov-bedrijven breken het ov af. Vervoerregio Amsterdam en het GVB liquideren gezamenlijk de ov-voorzieningen.Vandaag,12 oktober, om 22 :00 uur wordt na ruim 100 jaar, het tramtraject door de Witte de Withstraat geliquideerd. Een kapitaalvernietiging zonder weerga. De reiziger staat in de kou en doet niet ter zake.

Wilfried Jellema|29.10.17|11:53

Hoezo goed openbaar vervoer in Nederland. Met de brommer ben je vanuit Drachten sneller in Amsterdam dan met het OV. Een duidelijke visie ontbreekt bij de bestuurders. Wel meer dan €4 miljard willen investeren in het upgraden van de lijnen naar het noorden, terwijl voor 2 miljard een snellere verbinding kan worden gerealiseerd vanuit Groningen via Emmeloord naar Amsterdam. En als bijkomend voordeel een verbinding tussen Rotterdam en Hamburg. Slim investeren noem ik dit met toegevoegde waarde.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.