Een 3D-weergave van het Nederlandse spoor, foto: Wiep van Apeldoorn

ProRail gaat spoorinnovaties testen in 3D-omgeving

ProRail gaat in een virtuele wereld innovaties op het spoor testen. Doordat de proeven in een 3D-omgeving plaatsvinden, wordt het treinverkeer niet gehinderd. Daarnaast zijn de kosten lager en kunnen de tests sneller en veiliger gebeuren. In de virtuele wereld kunnen onder meer machinisten treinen besturen, communiceren met gesimuleerde treindienstleiders en worden echte systemen voor spoorbeveiliging op de 3D-wereld aangesloten.

Technologische dienstverlener CGI heeft in mei van dit jaar van ProRail de opdracht gekregen om het Nederlandse spoorwegnet in 3D na te bouwen. Deze omgeving moet eind 2017 klaar zijn. Het contract loopt tot mei 2021, met een optie tot verlenging.

3D-projecten

Bij de zogenaamde Live Virtual Constructie-simulaties komen de werkelijke situatie en een virtuele gesimuleerde situatie bij elkaar. Dit biedt ProRail de mogelijkheid om innovaties veilig en snel te ontwikkelen, te testen en in te voeren. CGI zet hierbij haar kennis op het gebied van serious gaming in. Een aantal van de 3D-projecten die het bedrijf voor ProRail gaat realiseren, al straks te zien zijn in Railcenter Amersfoort.

Begin 2018 start een project dat zich richt op veilige vervoersbewegingen van goederentreinen en optimale benutting van spoorcapaciteit. Daarbij is het onder andere mogelijk dat de verkeersleiding de 3D-datasets gebruikt om een common operationale picture (gemeenschappelijk totaalbeeld) te krijgen, waarmee de capaciteit van het spoor nog beter te beoordelen is.

CGI zet een SCRUM-team in dat wijzigingen op 3D-projecten uitvoert, het beheer overneemt en een moderniseringsslag doorvoert. Daarnaast helpt het bedrijf ProRail met het inrichten van een flexibele IT-architectuur die bijvoorbeeld geschikt is voor simulatoren van andere partijen, zoals een ERTMS-simulator.

Innovatie en digitalisering

“De ontwikkeling van deze 3D-wereld is een belangrijke innovatie- en digitaliseringslag voor ons”, aldus Jelle van Luipen, programmamanager Innovatie bij ProRail. “Treinen moeten altijd blijven rijden en we willen meer treinverkeer mogelijk maken. Met deze 3D-omgeving testen we innovaties op het spoor samen met vervoerders zonder dat het treinverkeer gehinderd wordt. Deze applicatie betekent niet alleen dat we sneller kunnen testen, maar ook efficiënter.”

Algemeen directeur Dirk de Groot van CGI in Nederland: “Wij zijn trots dat wij ProRail mogen helpen met de invulling van innovatie aan het Nederlandse spoor. We brengen mens, machine en data bij elkaar, en dat leidt tot realistische testsimulaties. Op deze manier kunnen we pas echt beoordelen of en hoe innovaties in de praktijk gaan werken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail gaat spoorinnovaties testen in 3D-omgeving”

Fred Rolling|15.10.17|20:03

Ik snap Prorail niet. Het is meer dan duidelijk dat een 3D omgeving verre van reëel is en dat testen geen goed vergelijkbaar resultaat geeft. We zien het aan de NS simulator, de ERTMS simulator en de duitse verplichte simulatorritten. Ze wordn allemaal als een spelletje beschouwd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail gaat spoorinnovaties testen in 3D-omgeving | SpoorPro.nl
Een 3D-weergave van het Nederlandse spoor, foto: Wiep van Apeldoorn

ProRail gaat spoorinnovaties testen in 3D-omgeving

ProRail gaat in een virtuele wereld innovaties op het spoor testen. Doordat de proeven in een 3D-omgeving plaatsvinden, wordt het treinverkeer niet gehinderd. Daarnaast zijn de kosten lager en kunnen de tests sneller en veiliger gebeuren. In de virtuele wereld kunnen onder meer machinisten treinen besturen, communiceren met gesimuleerde treindienstleiders en worden echte systemen voor spoorbeveiliging op de 3D-wereld aangesloten.

Technologische dienstverlener CGI heeft in mei van dit jaar van ProRail de opdracht gekregen om het Nederlandse spoorwegnet in 3D na te bouwen. Deze omgeving moet eind 2017 klaar zijn. Het contract loopt tot mei 2021, met een optie tot verlenging.

3D-projecten

Bij de zogenaamde Live Virtual Constructie-simulaties komen de werkelijke situatie en een virtuele gesimuleerde situatie bij elkaar. Dit biedt ProRail de mogelijkheid om innovaties veilig en snel te ontwikkelen, te testen en in te voeren. CGI zet hierbij haar kennis op het gebied van serious gaming in. Een aantal van de 3D-projecten die het bedrijf voor ProRail gaat realiseren, al straks te zien zijn in Railcenter Amersfoort.

Begin 2018 start een project dat zich richt op veilige vervoersbewegingen van goederentreinen en optimale benutting van spoorcapaciteit. Daarbij is het onder andere mogelijk dat de verkeersleiding de 3D-datasets gebruikt om een common operationale picture (gemeenschappelijk totaalbeeld) te krijgen, waarmee de capaciteit van het spoor nog beter te beoordelen is.

CGI zet een SCRUM-team in dat wijzigingen op 3D-projecten uitvoert, het beheer overneemt en een moderniseringsslag doorvoert. Daarnaast helpt het bedrijf ProRail met het inrichten van een flexibele IT-architectuur die bijvoorbeeld geschikt is voor simulatoren van andere partijen, zoals een ERTMS-simulator.

Innovatie en digitalisering

“De ontwikkeling van deze 3D-wereld is een belangrijke innovatie- en digitaliseringslag voor ons”, aldus Jelle van Luipen, programmamanager Innovatie bij ProRail. “Treinen moeten altijd blijven rijden en we willen meer treinverkeer mogelijk maken. Met deze 3D-omgeving testen we innovaties op het spoor samen met vervoerders zonder dat het treinverkeer gehinderd wordt. Deze applicatie betekent niet alleen dat we sneller kunnen testen, maar ook efficiënter.”

Algemeen directeur Dirk de Groot van CGI in Nederland: “Wij zijn trots dat wij ProRail mogen helpen met de invulling van innovatie aan het Nederlandse spoor. We brengen mens, machine en data bij elkaar, en dat leidt tot realistische testsimulaties. Op deze manier kunnen we pas echt beoordelen of en hoe innovaties in de praktijk gaan werken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail gaat spoorinnovaties testen in 3D-omgeving”

Fred Rolling|15.10.17|20:03

Ik snap Prorail niet. Het is meer dan duidelijk dat een 3D omgeving verre van reëel is en dat testen geen goed vergelijkbaar resultaat geeft. We zien het aan de NS simulator, de ERTMS simulator en de duitse verplichte simulatorritten. Ze wordn allemaal als een spelletje beschouwd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.