Smeerpotten, foto: ProRail

ProRail plaatst ‘smeerpotten’ tegen geluidsoverlast spoor

ProRail is op dit moment bezig met het plaatsen van spoorstaaf-conditioneringssystemen naast het spoor in Hilversum en Leiden om geluidsoverlast voor omwonenden te verminderen. De zogenaamde ‘smeerpotten’ zijn kleine installaties naast de spoorbaan die een biologisch afbreekbare substantie op de rails spuiten, waardoor er minder wrijving is tussen wiel en rail. Hierdoor komt het booggeluid bij treinpassages veel minder vaak voor en neemt het geluidniveau af.

Als een trein door spoorboog rijdt kan dat een piepend of snerpend geluid opleveren, wat tot geluidshinder leidt voor omwonenden. In Hilversum werden afgelopen weekend enkele tientallen spoorstaaf-conditioneringssystemen langs het spoor geplaatst. In Leiden is daar deze week mee gestart. Volgens ProRail duurt het ongeveer zes weken om de optimale afstelling van de installaties te bereiken en zoveel mogelijk geluidhinder terug te dringen.

Budget voor smeerpotten

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in totaal vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor de installatie van spoorstaaf-conditioneringssystemen in Soest, Nijmegen, Leiden en Hilversum.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.