Fietsenstalling Utrecht Centraal, foto: ProRail

Utrecht Centraal krijgt grootste fietsenstalling ter wereld

Het eerste deel van de Fietsenstalling Stationsplein Utrecht is deze week in gebruik genomen. De stalling heeft nu al ruimte voor zesduizend fietsen en is daarmee de grootste van Nederland. Eind volgend jaar heeft de Utrechtse stalling 12.500 plekken. Daarmee wordt het de grootste fietsenstalling ter wereld.

De komende maanden komen er nog 1.500 plekken bij in de fietsenstalling bij Utrecht Centraal. Eind 2018 is de gehele stalling klaar en dan telt de stalling maar liefst 12.500 plekken. Op 21 augustus is de officiële opening van het eerste deel van de nieuwe stalling.

Fietstallingen

Vijftig procent van de 1,2 miljoen mensen die dagelijks met de trein reizen, komt op de fiets naar het station. Vijftien procent gaat vanuit de trein met de fiets naar zijn eindbestemming.

In Nederland zijn er sinds 2000 op bijna 410 stations ruim 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd. Daarnaast zijn tientallen bewaakte stallingen vernieuwd en uitgebreid, met bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen. Er zijn op dit moment in totaal ongeveer 520.000 stallingsplaatsen bij stations. Naar verwachting zal dit groeien naar ruim 600.000 in 2030, afhankelijk van de beschikbare financiering. ProRail en NS werken hierbij samen met gemeenten.

Bekijk hier de video van de nieuwe fietsenstalling:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.