ERTMS Strukton in aanleg bij Zevenaar, foto: Tjitske Sluis

Strukton Rail installeert ERTMS op testspoor Zweden

Strukton Rail is op dit moment bezig om ERTMS te installeren op een testspoorlijn tussen Katrineholm en Åby in Zweden. Dat doet het spoorbedrijf in opdracht van de Zweedse spoorbeheerder Trafikverket. Trafikverket wil met het testspoor de functionaliteit van het spoorbeveiligingssysteem testen in een echte omgeving, maar zonder de dienstregeling van het treinverkeer te beïnvloeden.

ERTMS zorgt ervoor dat grensoverschrijdend spoorvervoer eenvoudiger wordt en dat treinen dichter op elkaar kunnen rijden. In Zweden wordt er nog steeds gebruikgemaakt van het oudere ATC beveiligingssysteem, maar de spoorbeheerder bereidt nu de uitrol van ERTMS in Zweden voor. De verwachting is dat ERTMS in 2035 in heel Europa zal zijn geïnstalleerd.

Installatie ERTMS

Strukton verzorgt de voorbereiding van de technologische baansystemen voor ERTMS. Het spoorbedrijf installeert ook de balises, onderstations, elektrische systemen en telecomsystemen. Daarnaast verzorgt de onderneming de koppeling tussen de nieuwe en bestaande technologie. De werkzaamheden zijn in juni gestart en worden naar verwachting in november van dit jaar afgerond.

Eva Spove, locatiemanager bij Strukton Rail in Zweden: “Wij zorgen ervoor dat op het testspoor zowel het ATC-beveiligingssysteem als de twee te testen ERTMS-systemen parallel aan elkaar gaan functioneren. Aan het uiteinde van het spoor installeren we seinen die het boordsysteem op de testtrein informatie sturen over welk ERTMS-systeem de trein moet gebruiken.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.