Fietsers bij een spoorwegovergang, foto: ProRail

ProRail start proef met ‘flitspaal’ bij spoorwegovergang

ProRail en het Openbaar Ministerie starten deze zomer met een proef met camera’s bij spoorwegovergangen. Automobilisten die het spoor oversteken als rode waarschuwingslampen knipperen, worden dan geregistreerd en indien mogelijk bekeurd. Sommige weggebruikers steken toch nog snel over als de overwegbomen sluiten. Daardoor kunnen ongelukken en vertragingen in het treinverkeer ontstaan.

Het camareasysteem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door onze buitengewoon opsporingsambtenaren. Als een kenteken in beeld komt, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd. Voetgangers en fietsers die een overtreding maken, zijn natuurlijk moeilijker te achterhalen, daarvoor is ook toezicht ter plaatse nodig.

Boete

Voor automobilisten en motorrijders is de boete 230 euro, fietsers krijgen een bekeuring van 90 euro en bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro. De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail kunnen overtreders staande houden en een proces-verbaal opleggen. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er al ongeveer driehonderd processen-verbaal uitgeschreven voor het negeren van rood licht bij spoorwegovergangen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.