Spoorwegovergang, foto: ProRail

Extra monitoringssysteem op storende overweg in Deurne

ProRail heeft op een spoorwegovergang in Deurne een extra monitoringssysteem geplaatst om te registreren hoe de overweg zich gedraagt. Dat doet de spoorbeheerder nadat er vrijdagavond een melding binnen kwam van een omstander dat een trein passeerde, terwijl de overwegbomen nog open stonden.

Uit onderzoek blijkt dat er vrijdagavond sprake was van een storing op het baanvak tussen Venlo en Deurne waardoor alle seinen op rood stonden. Volgens ProRail heeft de verkeersleiding vanwege deze storing de machinist expliciet toestemming gegeven de rode seinen en het overpad bij het station te passeren. In dit geval gelden strenge veiligheidsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld dat de trein niet te hard mag rijden en de overweg voorzichtig moet passeren. “Van een onveilige situatie is geen sprake geweest al begrijpen we goed dat omstanders dat wellicht anders hebben ervaren”, aldus ProRail.

Monitoringssysteem

Na de melding is een spooraannemer direct ter plaatse gegaan om de overweg te controleren. Daarbij zijn volgens ProRail “geen onregelmatigheden aangetroffen”. Om zeker te weten wat er is gebeurd is er een extra monitoringssysteem op de overweg aangebracht, dat exact registreert hoe de overweg zich gedraagt.

Voordat een trein een overweg mag passeren, gaan de bellen rinkelen en de rode lampen knipperen waarna de spoorbomen dalen. Dit systeem wordt aangestuurd door een detectiesysteem in het spoor. Wanneer er een storing aan het systeem optreedt waardoor de overweg niet meer goed aangestuurd kan worden, treedt het veiligheidssysteem in werking. Het veiligheidssysteem zorgt ervoor dat de overweg in de veilige stand gaat. Dat betekent dat de spoorbomen sluiten.

Stapvoets rijden

Machinisten krijgen een aanwijzing en mogen alleen stapvoets de overweg passeren. Tegelijkertijd wordt in afstemming met de lokale hulpdiensten spoorwegbewaking geregeld. Dit om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan doordat auto, fietsers of voetgangers niet willen wachten en onder of langs de dichte spoorbomen de overweg oversteken.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.