Pier Eringa en de grondeigenaar van de spoorwegovergang hebben een akkoord ondertekend voor de opheffing van de spoorwegovergang, foto: ProRail

Akkoord over opheffing gevaarlijke spoorwegovergang Harlingen

De particuliere spoorwegovergang in Harlingen waar eerder dit jaar twee ongelukken plaatsvonden, wordt naar verwachting nog deze zomer opgeheven. ProRail en de grondeigenaar hebben woensdagmiddag hiervoor een akkoord ondertekend. De overweg wordt opgeheven zodra de alternatieve ontsluitingsweg gereed is.

De grondeigenaar en ProRail zijn het eens geworden over de kosten van de opheffing. ProRail betaalt de aanleg van de weg en een noodzakelijke brug. De boer gaat de aannemer aansturen die de werkzaamheden uitvoert. Hij zal ook de weg in beheer nemen.

Ongeluk

Op 27 maart 2017 kwamen een vader en een zoon om toen de auto waarin ze zaten op de desbetreffende spoorwegovergang in aanrijding kwam met een trein. Op 8 februari eerder vond op dezelfde overweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een trein. Bij dat ongeluk raakte niemand gewond. Direct na de aanrijding van 8 februari zijn ProRail en de landeigenaar in gesprek gegaan over het opheffen van deze particuliere overweg.

De overweg ligt aan De Oude Trekweg in Harlingen en geeft toegang tot het erf van een boerderij en is beveiligd met lampen, andreaskruisen en waarschuwingshekken, maar niet met bomen en bellen. Het type overweg is een Waarschuwingsinstallatie Landelijke Overweg (WILO).

Terugdringen overwegen

“Het is de missie van ProRail het aantal overwegen terug te dringen. Daarbij beginnen we met de meest onveilige, maar het liefst willen we helemaal geen overwegen meer. De veiligste overweg is namelijk een opgeheven overweg”, zegt directeur Pier Eringa. “Onbewaakte overwegen zijn niet meer van deze tijd, die zijn als eerste aan de beurt. Een overweg opheffen of beter beveiligen is niet eenvoudig. Medewerking van partijen is hierbij cruciaal.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.