Opening zuidzijde station Breda, foto: Nine.nl / ProRail

Station Breda is ‘Beste gebouw van het jaar 2017’

Het nieuwe station in Breda van architect Koen van Velsen heeft de titel ‘Beste gebouw van het jaar 2017’ gewonnen. Dat is vrijdag bekendgemaakt in Utrecht door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Volgens het juryrapport torent het station van Breda boven de andere projecten uit in complexiteit en formaat. De jury is van mening dat het ontwerp raakt aan veel verschillende ruimtelijke thema’s zoals de inpassing van grootschalige infrastructuur, binnenstedelijk wonen en openbare ruimte. “Het station voelt als een gebouw waaromheen nog zoveel meer kan ontstaan. Partijen worden uitgedaagd om, net als in dit project, over hun schaduw heen te springen, en meer samen te werken.”

Uniek station

Het nieuwe station in Breda is vorig jaar september op feestelijke wijze geopend. NS, ProRail en de gemeente Breda hebben samen met de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks in vier jaar een prachtig en uniek station neergezet met volop ruimte voor wonen, winkelen en werken.

In het stationsgebouw bevinden zich zes sporen, een busstation, 22.000 vierkante meter kantoorruimte, diverse winkels en 150 woningen. Op het dak boven de sporen kunnen 720 auto’s parkeren en er zijn vier fietsenstalling met ruimte voor circa 6000 fietsen. De bouw is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrages van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Noord-Brabant.

Meer over station Breda:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.