Werkzaamheden Amsterdam Muiderpoort, foto: ProRail

Dura Vermeer leert medewerkers proactief reageren bij gevaar

Foto: ProRail

Niet wegkijken bij gevaar, maar proactief reageren. Dat is de doelstelling van de training Zien-Handelen-Leren, ontwikkeld door Dura Vermeer. Werknemers leren gevaar te herkennen, hierop te handelen en elkaar op te hoogte te stellen van wat ze hebben geleerd. Gevaarlijke situaties moeten hiermee worden verminderd, niet alleen op de werkvloer maar ook thuis. Tijdens RailTech Europe 2017 vertelde Dura Vermeer over deze training, die sinds kort ook voor andere bedrijven beschikbaar is gesteld.

Het doel van de training is dat medewerkers hun invloed vergroten door zelf actie te ondernemen en van hun fouten leren door deze te bespreken en te delen. “Ons motto is: klagen is niet meer hip. Stop met over een probleem te praten en ga het aanpakken”, zegt Remko Uenk, directeur van Dura Vermeer RailInfra. “Pak je invloed, of ga je alleen maar klagen? Mensen krijgen vaak mooie inzichten als ze met de workshops aan de slag gaan.”

Bedrijfsongevallen

Dura Vermeer Railinfra is vorig jaar op de Veiligheidsladder naar niveau 4 gestegen, het op één na hoogste niveau. De Veiligheidsladder is een instrument om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven te meten en continu te verbeteren. Afgelopen jaren heeft het bedrijf al meerdere veiligheidscampagnes uitgerold. Die hadden effect; de IF-rate van Dura Vermeer (aantal bedrijfsongevallen per 1 miljoen gewerkte uren) daalt en was in 2015 historisch laag (2,15).

In 2016 is het bedrijf zich meer gaan focussen op het gedrag van medewerkers. Samen met spooronderhoudsbedrijf Asset Rail is het thema proactieve houding vertaald in de kernwoorden Zien-Handelen-Leren.

Veiligheidsambassadeurs

“Leren is fouten maken en opnieuw proberen. Hiervoor is wel commitment en vertrouwen nodig. Dit programma is namelijk geen eenmansactie, het is ook geen eenjarig project. Dit is een meerjarenprogramma, een proces dat je continu ondergaat, waarbij je consequent moet blijven en moet volhouden”, zegt Uenk. “Mensen moeten ook het vertrouwen hebben dat ze fouten mogen maken.”

Dura Vermeer heeft meerdere veiligheidsambassadeurs aangesteld. Zij geven trainingen coachings. “Omdat wij het een mooi programma vinden, gaan we het toepasbaar stellen voor iedereen. Het is prachtig om dit soort succesvolle programma’s die leiden tot duurzame gedragsveranderingen met elkaar te delen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van RijschoolPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.