ERTMS pilot, Utrecht-Amsterdam

Programma ERTMS vraagt spoormarkt opnieuw om feedback

Het programmabureau ERTMS heeft maandag de vijfde marktconsultatie over het nieuwe Europese spoorbeveilingssysteem gepubliceerd. Daarin vraagt de organisatie marktpartijen feedback te geven op delen van het Programma van Eisen voor de installatie van ERTMS op het Nederlandse spoor.

Het programmabureau ERTMS is een samenwerkingsprogramma tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ProRail en NS. De organisatie vraagt de spoorpartijen om feedback te geven op de mate van ‘begrijpbaarheid’ en ‘maakbaarheid’ van het Programma van Eisen. Ook vraagt ze om suggesties ter verbetering te geven.

De organisatie hoopt met het betrekken van de markt de doorlooptijd van de aanbestedingen te verkorten. Op basis van de reacties wordt een aantal marktpartijen uitgenodigd voor de kick-off en een aantal individuele, verdiepende gesprekken in de loop van 2017.

ERTMS

ERTMS is het Europese beveiligingssysteem voor het spoor dat de komende jaren in diverse Europese lidstaten wordt uitgerold. Dit systeem gaat het huidige beveiligingssysteem Automatische Trein Beïnvloeding (ATB) vervangen vanwege de voordelen op het gebied van veiligheid, interoperabiliteit, capaciteit en betrouwbaarheid.

Het programmabureau is van plan om ERTMS Level 2 op het Nederlandse spoor uit te gaan rollen, maar kijkt naar eigen zeggen “met belangstelling naar de ontwikkelingen van ERTMS Level 3”. ERTMS Level 3 is volgens het programmabureau op dit moment nog geen beproefde technologie, vandaar dat ze zich bij de plannen voor de uitrol met name op Level 2 richt. ERTMS wordt in de periode tot en met 2028 geïnstalleerd op de belangrijkste spoortrajecten in Nederland. In 2022 zal ERTMS naar verwachting in al het bestaande treinmaterieel dat op het Nederlandse spoor rijdt zijn ingebouwd.

Aanbesteding en contractering

Momenteel is het programmabureau ERTMS bezig met de planuitwerkingsfase waarin in het voorjaar van 2016 de aanbesteding- en contracteringstrategie in conceptversie is opgesteld en ter consultatie is voorgelegd. Verder is de organisatie bezig met het verder uitwerken van deze strategie voor het vervoersysteem, de infrastructuur en het materieel. Hiervoor heeft het Programma in de tweede helft van 2015 en in 2016 reeds een aantal marktconsultaties uitgevoerd.

Ga naar de website van Tenderned om de marktconsultatie te bekijken.

Meer weten over de uitrolstrategie van het beveiligingssysteem ERTMS in Nederland? Luister naar de presentatie van Wim Fabries programmadirecteur ERTMS tijdens de ERTMS-conferentie op 28 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek de website voor meer informatie: http://www.railtech.com/railtech-2017/conference/

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.