Spoorbrug de Hef in Rotterdam, foto: ProRail

Spoorbrug De Hef in ere hersteld

De oude spoorbrug over de Koningshaven in Rotterdam, ook wel de Hef genoemd, is dinsdag na een jarenlange renovatie in oude glorie hersteld. Dat gebeurde door het beweegbare middengedeelte tijdens een ingewikkelde operatie terug te plaatsen.

Het middengedeelte van de spoorwegbrug is maandag op een ponton van de Merwehaven naar het Noordereiland gebracht door sleepboten. Het stuk brug werd dinsdag omhoog getakeld en tussen de torens gehangen.

Spoorbrug

Voor de komst van de Willemsspoortunnel reden treinen over de Hef, dwars door Rotterdam. Het monument raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door een bombardement. Er waren plannen om de brug te slopen maar vanwege hevige protesten werd hier vanaf gezien.

De Koningshavenbrug, zoals De Hef officieel heet, deed tot 1993 dienst. Dat jaar werd de Willemsspoortunnel door Koningin Beatix in gebruik genomen. De Hef dankt zijn naam aan het hefgedeelte in het midden, dat omhoog kan om schepen door te laten. Het spoor en de perrons in de Willemsspoortunnel zijn onlangs in opdracht van ProRail gerenoveerd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.