Bloemen bij spoorwegovergang Winsum, foto: ProRail

Ongevallen op spoorwegovergangen gedaald in 2016

Het aantal ongevallen op overwegen is vorig jaar verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail. In 2016 gebeurden 26 ongevallen waarbij er 4 dodelijke slachtoffers vielen en 28 mensen gewond raakten. Van de 26 ongevallen vonden er 16 plaats op beveiligde overwegen. Twee ongelukken gebeurden bij niet actief beveiligde overwegen. In 2015 kwamen er 13 mensen om het leven op een spoorwegovergang.

Bij een ongeval op een overweg bij Winsum raakten op 18 november vorig jaar 17 mensen gewond toen een trein na de aanrijding met een melkwagen ontspoorde. In Dalfsen kwam een machinist om het leven en raakten zes mensen gewond nadat een trein op een spoorwegovergang op een hoogwerker botste.

Dodelijke slachtoffers

Het aantal dodelijke ongevallen op spoorwegoverwegen is de afgelopen dertig jaar met 95 procent gedaald, blijkt uit de cijfers van ProRail. In 1986 kwamen er nog 68 personen om na een botsing met een trein op een overweg, tegenover 4 in 2016. Ook het aantal botsingen op overwegen is duidelijk afgenomen; van 180 in heel 1986 tot 26 in het afgelopen jaar.

De beveiliging op spoorwegovergangen is in de loop der jaren toegenomen. Nederland telt in totaal zo’n 2500 overwegen, waarvan tachtig procent is beveiligd. Dertig jaar geleden waren er nog 3532 overwegen, waarvan vijftig procent was beveiligd. Nog veiliger is het, als er helemaal geen overweg is en weggebruikers via een tunnel of brug het spoor kunnen oversteken. Nieuwe spoorlijnen zoals de Hanzelijn, Betuweroute en de Hogesnelheidslijn hebben geen overwegen. Ook een groot deel van het spoor in de Randstad is overwegvrij.

Spoorwegovergangen in Nederland

Van de 2500 overwegen liggen er 1800 aan de openbare weg en zijn publieke oversteekplaatsen. 95 procent daarvan is beveiligd met spoorbomen, bellen en lichtsignalen. Er zijn in Nederland nog zo’n honderd niet actief beveiligde openbare overwegen. ProRail wil deze overwegen zo snel mogelijk opheffen of beveiligen.

De overweg de Voslaan in Winsum is inmiddels gesloten. De noodweg bij de overweg in de Groningse plaats is klaar, waardoor het bestemmingsverkeer gebruik kan maken van een andere, beveiligde spoorwegovergang.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.