Directeur Pier Eringa van ProRail op bezoek bij de boer in Winsum, foto: ProRail

ProRail gaat grond van boer in Winsum pachten

Spoorbeheerder ProRail gaat de grond van een boer uit Winsum pachten, zodat er een tijdelijke noodweg aangelegd kan worden. Daardoor kan de spoorovergang aan de Voslaan worden opgeheven. Dat meldde directeur Pier Eringa van ProRail woensdag op het Jaarcongres van KIVI. Op deze spoorwegovergang vond onlangs een ongeluk met een Arriva-trein plaats, waarbij achttien mensen gewond raakten.

Eringa zat dinsdag met de boer om tafel om over het eigenaarschap van de grond te spreken. Hij bood de boer zijn excuses aan voor eerdere uitlatingen over dat hij de onderhandelingen over de grond zou tegenwerken. “Ik heb vlak voor de persconferentie in Winsum plaatsvond een korte samenvatting gekregen van wat er toen speelde. Die samenvatting klopte, maar de context ontbrak. Achteraf bleek dat juist ProRail en de gemeente hebben zitten hinken over het huren overnemen van de grond”, vertelde de directeur.

Overeenkomst

“Als iets niet goed gaat, dan moet je het proberen op te lossen. Dat doen we door de grond te huren van de boer. Hij gaat zijn grond pas afstaan als hij een hectare grond ter compensatie heeft gekregen op een andere plek.”

De principe-overeenkomst met de grondeigenaar maakt het mogelijk om op korte termijn een tijdelijke noodweg aan te leggen, zodat bestemmingsverkeer kan worden omgeleid naar een bewaakte overweg. De overweg de Voslaan kan vervolgens worden gesloten.

Ongeluk

Op 18 november botste een tankauto met melk op de onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan tegen een trein van Arriva. De vrachtwagen reed van een boerenerf af en raakte de zijkant van de trein, waardoor het voertuig gedeeltelijk ontspoorde. Het ongeluk gebeurde op het spoortraject tussen Groningen en Roodeschool. Enkele dagen na het ongeluk plaatste ProRail matrixborden en waarschuwingslichten aan weerszijden van de overweg om het verkeer exta alert te maken.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Groningen, de gemeente Winsum en ProRail werken al geruime tijd aan een oplossing om de overweg de Voslaan te kunnen sluiten naar aanleiding van eerdere ongevallen. Onderdeel van de oplossing is dat er een onsluitingsweg naar een nabijgelegen bewaakte overweg wordt aangelegd met slagbomen en lichtsignalen. Op 27 juni van dit jaar werd een akkoord getekend voor een totaalplan waarbij in totaal zeven onbewaakte overwegen in Winsum geheel verdwijnen en drie overwegen worden omgebouwd tot bewaakte overwegen.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail gaat grond van boer in Winsum pachten”

De Dolf Dijkstra|01.12.16|13:50

Als die overweg dan is afgesloten kan men daar ter plekke mooi een tunnel onder het spoor drukken/bouwen ,groot genoeg dat de tankwagen er weer door kan en anderen tzt .
Hoeft toch allemaal niet zo groot /duur te zijn ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.