Herstelwerkzaamheden bij spoorongeluk in Winsum, foto: ProRail

Nabestaanden slachtoffer spoorovergang starten rechtszaak

Nabestaanden van een 24-jarige man die in 2014 is omgekomen op de spoorwegovergang in de Voslaan bij Winsum willen via de rechter een betere beveiliging van de spoorwegovergang afdwingen. Anderhalve week geleden botste op deze plek een tankauto met melk tegen een passagierstrein van Arriva. Daarbij raakten achttien mensen gewond. In het voorjaar van 2014 kwam een 67-jarige man om het leven toen hij in dichte mist op een trein botste.

Anderhalf jaar geleden bliezen de nabestaanden van de 24-jarige man een kort geding af omdat ProRail toezegde de overgang te sluiten. Omdat dit nog steeds niet is gebeurd, starten zij alsnog een rechtszaak. De nabestaanden vinden dat de vorige week geplaatste matrixborden niet voldoen. Ze willen dat totdat de overweg beveiligd is een verkeersregelaar bij de spoorwegovervang komt te staan. Ook dienen er knipperlichten te komen of een noodweg. Begin december is de eerste zitting, meldt Dagblad van het Noorden.

Onbewaakte spoorwegovergang

Directeur Pier Eringa meldde vorige week af te willen van alle onbewaakte spoorwegovergangen. De spoorbeheerder wil dat de ongeveer honderd onbewaakte spoorwegovergangen volledig binnen een paar jaar volledig zijn beveiligd. Om dit te financieren, heeft ProRail echter zo’n zeventig miljoen euro nodig.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.