Spoorwegovergang bij Hilversum, foto: Stefan Verkerk/ProRail

Aantal ongevallen op overgangen afgenomen in 2016

Het aantal ongevallen op spoorwegovergangen is gedaald. In 2016 waren er tot nu toe twintig aanrijdingen, waarbij vier personen om het leven kwamen. De meeste ongevallen gebeurden op actief beveiligde overwegen. In zeven van de twintig gevallen gebeurden de ongelukken op niet actief beveiligde overwegen. In 2015 waren er 33 aanrijdingen, waarbij dertien mensen om het leven kwamen.

ProRail is deze week een campagne gestart om mensen erop te wijzen wat de gevaren zijn van gevaarlijk gedrag bij overwegen. Net als vorig jaar helpt comedian Jandino Asporaat de spoorbeheerder om jongeren te wijzen op gevaarlijk gedrag bij overwegen.

Aanrijdingen op overwegen

Sinds 2008 zijn er 330 aanrijdingen op overwegen geregistreerd. Daarbij overleden 98 mensen en raakten 23 mensen zwaargewond. Veruit de meeste ongevallen waren met personenauto’s (130). In 82 gevallen betrof het een voetganger, of (brom-)fietser. Het aantal ongevallen is sinds 2008 gedaald. 

In 2015 vonden er overigens meer ongevallen met dodelijke afloop plaats dan het jaar ervoor. 2014 kende een laag aantal ongevallen op overwegen, zeven mensen kwamen toen om het leven.

Hoewel er een afname is, blijft het volgens ProRail nodig om campagne te voeren. “Tegenover die vier dodelijke slachtoffers staat een veelvoud aan mensen die door het oog van de naald kruipen en hun onbezonnen actie niet met hun leven bekopen.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.