CDA-Kamerlid Martijn van Helvert

CDA: Dijksma ‘trechtert’ besluitvorming ProRail toe naar zbo

Staatssecretaris Dijksma ‘trechtert’ de besluitvorming over de positie van ProRail toe naar een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) en zet overwegingen voor andere organisatievormen te snel aan de kant. De bewindsvrouw dient meerdere scenario’s uit te werken, inclusief de huidige organisatievorm van ProRail. Dat zei CDA-Kamerlid Martijn van Helvert donderdagmiddag tijdens een debat met de staatssecretaris in de Tweede Kamer. Ondanks de bezwaren van het CDA stemde een meerderheid in de Tweede Kamer in met het voorstel van Dijsma om ProRail als zbo onder te brengen bij het ministerie van Infrastructuur.

Van Helvert wees er tijdens het debat op dat de bewindsvrouw had beloofd naar aanleiding van het Fyra-rapport vier varianten uit te werken. “De staatssecretaris draaft door, want de vier varianten zijn nog helemaal niet uitgewerkt.” Ook gaf de CDA’er aan eraan te twijfelen of de staatssecretaris deze vier varianten wel voldoende met de stakeholders heeft besproken. “Als u rekening houdt met de positie van de stakeholders en hun hierin betrekt, dan krijgt u misschien een veel bredere steun.”

Stakeholders

In de spoorsector is er hevige kritiek op de plannen van Dijksma om van ProRail een publieke organisatie te maken. Er wordt gevreesd dat de arbeidsvoorwaarden van ProRail-medewerkers achteruit zullen gaan, de spoorbeheerder te ver van de spoorsector af komt te staan, de kosten van de gebruikersvergoeding en het treinkaartje zullen stijgen en dat de prestaties op het spoor achteruit zullen gaan.

VNO-NCW stelde deze week daarnaast dat vormen van vernieuwd privaat investeren van infrastructuur minder kans krijgen als ProRail een publieke zbo wordt. “Investeringen blijven in een publieke zbo-constructie waarschijnlijk eerder volledig afhankelijk van overheidsbudgetten”, verwacht de werkgeversorganisatie.

Zbo

Dijksma wees erop dat het kabinet in april al een ‘principebesluit’ heeft genomen over het omvormen van ProRail tot een publieke organisatie. “We hebben nu een tussenbesluit genomen, maar dit is nog geen eindbesluit. Laten we onze energie steken in een variant die kansrijk is. Dat is de zbo.”

Van Helvert: “Ik vind het heel vreemd dat dit nu zo snel moet gebeuren. Als u vindt dat we al twintig jaar hebben gerommeld, dan maakt de komende drie jaar ook niet meer uit. Als u doorwerkt naar een zbo, dan maakt u een onomkeerbare stap. UWV en CBR zijn ook zbo’s. Nou, wat zijn we daar tevreden over”, zei hij gekscherend.

VVD-Kamerlid Betty de Boer wees erop dat de stakeholders meegenomen dienen te worden in het hele proces. “De staatssecretaris hoeft wat mij betreft niet te trechteren. Laten we de discussie voeren op het moment dat die informatie er is.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.