Spoorwegovergang Laantje van Alverna, foto: Fietsersbond/Jaap Moerman

Rechtszaak over ‘blokkering’ spoorwegovergang Alverna

De Fietsersbond en Wandelnet stappen naar de rechter om de gemeente te verplichten om de openbaarheid van de spoorwegovergang bij het Laantje van Alverna in Heemstede te handhaven. Langs de spoorwegovergang is vorige maand door omwonenden een hek geplaatst die de doorgang naar het achtergelegen natuurgebied afsluit. Volgens de organisaties is dit in strijd met een uitspraak van de Raad van State in 2015 waarin de spoorwegovergang openbaar wordt verklaard.

De gemeente heeft aangegeven niet te handhaven omdat het Laantje van Alverna over privaat terrein loopt. Fietsersbond en Wandelnet zijn het hier niet mee eens en hebben bezwaar aangetekend. Door nu bij de Haarlemse rechtbank een voorlopige voorziening aan te vragen hopen de twee belangenorganisaties dat de rechter de gemeente als wegbeheerder tot de orde roept. Fietsers en wandelaars in het gebied kunnen dan weer snel gebruik maken van de overgang richting de natuur- en recreatiegebieden.

Spoorwegovergang

“De openbaarheid van de spoorwegovergang is volgens de Raad van State bewezen, dus is dat volgens ons ook van toepassing op de weg die er aan grenst,” aldus Saskia Kluit van de Fietsersbond. “De gemeente moet zo snel mogelijk het hek verwijderen en de openbaarheid handhaven. Daarbij is het des te merkwaardiger dat de gemeente niet optreedt omdat het hekwerk niet op het eigendom van de bewoners van het Laantje staat.”

De eigenmachtige afsluiting van de overweg heeft tot veel onrust en verontwaardiging geleid, met name onder bewoners uit de nabijgelegen woonwijken van Heemstede. Twee weken nadat ProRail op last van de gemeente de overweg weer had moeten openmaken, besloot een groep bewoners van het Laantje in het weekend van 14 en 15 augustus om een hek te plaatsen. Wandelaars en fietsers kunnen vanuit Heemstede nu de overweg oversteken, maar staan direct daarna voor een hoog hek en moeten weer terugkeren.

Uitspraak

De bewoners willen zich niet neerleggen bij de uitspraak van de Raad van State in december 2015. Die stelde dat de overweg – en volgens Fietsersbond en Wandelnet dus ook het aansluitende laantje – door zijn feitelijke, jarenlange toegankelijkheid juridisch openbaar is geworden.

Volgens de bewoners hebben bordjes Eigen Weg de openbaarheid ‘gestuit’ zoals dat in juridische termen heet. Fietsersbond en Wandelnet zijn het hier niet mee eens. Er is onvoldoende bewijs dat deze bordjes er lang genoeg hebben gehangen. De gemeente Heemstede geeft de bewoners echter vooralsnog gelijk.

Aangezien het nog tot het einde van het jaar kan duren voordat de blokkade opgeruimd wordt hebben Fietsersbond en Wandelnet besloten om de voorzieningenrechter in te schakelen wegens het spoedeisende karakter van de zaak.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.