Metrostation Den Haag Centraal, foto: ProRail

Metrostation Den Haag Centraal officieel geopend

Het metrostation Den Haag Centraal is maandagochtend officieel geopend door wethouder Ton de Bruijn van de gemeente Den Haag, regiodirecteur Cees de Vries van ProRail en directeur Pedro Peters van de RET. Het metrostation staat via een overdekte looproute in verbinding met de stationshal van treinstation Den Haag Centraal. Met de opening komt een einde aan de extra overstap voor reizigers op de Laan van Nieuw Oost-Indië, die de afgelopen maanden nodig was.

Metro’s van RandstadRail uit de richting van Rotterdam kwamen voorheen aan op treinstation Den Haag Centraal, naast de treinen van NS. Omdat het treinverkeer van en naar Den Haag de komende jaren toeneemt, heeft NS deze sporen nodig en is RandstadRail naar boven verhuisd. Het nieuwe station is direct naast en half boven het busplatform van Den Haag Centraal gebouwd. De metro’s bereiken het station op twaalf meter hoogte via een lang viaduct.

Overkapping

De grote blikvanger van het station is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Het station is slank vormgegeven om de impact op de omgeving, en met name de woonwijk Bezuidenhout-West, zo klein mogelijk te houden.

De afgelopen dagen werden de laatste reisinformatieschermen en stationsaanduidingen opgehangen en werden de schuifdeuren ingeschakeld. De nieuwe halte werd gebouwd in opdracht van de gemeente Den Haag, RET, HTM en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Spooraannemer BAM bouwde de halte en ZJA Zwarts en Jansma Architecten maakten het ontwerp. HTM kan het station in de toekomst gebruiken in geval van calamiteiten.

Bekijk hier de timelapse van twee jaar bouwen aan het nieuwe metrostation:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.