Jean-Paul van Hengstum, algemeen directeur DEKRA Rail

DEKRA Rail brengt internationale spoorkennis naar Nederlandse markt

De brede expertise van alle DEKRA-vestigingen beschikbaar maken voor de Nederlandse spoormarkt én de railkennis die in Nederland is opgedaan, internationaal inzetten en uitbouwen. Dat is de nieuwe strategie van inspectie- en onderzoeksinstelling DEKRA Rail. “Samen met onze andere vestigingen zijn we bezig om de railactiviteiten verder uit te waaieren”, vertelt algemeen directeur Jean-Paul van Hengstum, die de uitvoering van de strategie in goede banen gaat leiden.

In de zomer van 2014 werd Plurel overgenomen door de internationale onderneming DEKRA en werd daarna omgedoopt tot DEKRA Rail. DEKRA is in Duitsland met name bekend als expert op het gebied van autokeuringen en nam eerder in Nederland ook al grote delen van KEMA over (het KEMA-KEUR stempel is onder andere eigendom van DEKRA). Wereldwijd is de onderneming in diverse branches actief, waaronder nu dus ook de spoorsector.

Jean-Paul van Hengstum trad op 1 januari van dit jaar aan als topman van DEKRA Rail. Van Hengstum heeft een jarenlange, internationale achtergrond in het spoor en brede, leidinggevende ervaring bij leveranciers, consultancy, inspectie- en certificeringbedrijven. Zo werkte hij onder meer als Project Office Managing Director bij Alstom en was Director International Projects bij Movares. Verder stond hij aan de leiding van de Zuid-Koreaanse inspectie- en certificeringsinstelling TÜV SÜD en was hij Managing Director van de Notified Body Railcert.

Materieel en infrastructuur

Waar de onderneming ruim honderd jaar geleden begonnen als de onderzoeksafdeling van NS, komt het bedrijf nu dus terecht onder de vlag van DEKRA. “De brede kennis van het gedrag van materieel- en infrasystemen in rail, tram en metro komt ten goede bij de ondersteuning van spoorbedrijven in het optimaliseren van hun onderhoudsprocessen”, aldus Van Hengstum.

Een ander terrein waar de opgedane ervaring wordt ingezet, is in de rol als certificeerder. DEKRA Rail is een Notified Body (NoBo), een door een Europese lidstaat aangewezen keurings- of testinstituut dat van producten moet testen of zij aan de daarvoor geldende Europese specificaties (TSI’s) voldoen. De organisatie is bevoegd om alle daarvoor geldende subsystemen te beoordelen en te certificeren.

In Nederland is DEKRA daarnaast ook Designated Body, de beoordelaar die toetst tegen het nationaal wettelijk kader, bijvoorbeeld voor de Trein-Baan-Integratie. “De ervaring als testorganisatie komt daarbij goed van pas om in samenwerking met een vervoerder beproevingsritten te organiseren en uit te voeren.”

Internationale expansie

Van Hengstum heeft van het moederbedrijf de opdracht meegekregen om in te zetten op internationale expansie. “Wij doen dit door in landen met een interessante spoormarkt via de lokale DEKRA-vestigingen contact te leggen met nieuwe klanten. We zorgen ervoor dat deze lokale vestigingen relevante kennis opbouwen en samen met ons die nieuwe klanten gaan bedienen.

“Andersom hebben wij voor de Nederlandse spoormarkt ook meer te bieden. We kijken bijvoorbeeld vanuit de wereldwijde kennis van DEKRA-collega’s hoe we onze dienstverlening voor de Nederlandse markt kunnen verbreden.”

Innovaties

DEKRA Rail kan doordat het onderdeel is van een groot, internationaal concern makkelijker met innovaties inspelen op de nieuwe behoeftes van klanten. Onlangs maakte het bedrijf de in vele jaren opgebouwde hoeveelheid meetgegevens van olie en magneetplugmonsters van tandwielkasten en compressoren van treinmaterieel voor klanten beschikbaar via een online analyseportal. “Onze klanten kunnen deze data raadplegen en zelf analyseren, zodat ze hierop kunnen inspelen in hun onderhoudsproces. NedTrain maakt her bijvoorbeeld ook al gebruik van.”

DEKRA Rail wil onder andere testen en beoordelingen op het gebied van Internet of Things en communicatiesystemen zoals GSM-R en LTE aan de Nederlandse spoormarkt gaan aanbieden, waar enkele zusterbedrijven veel kennis over hebben opgebouwd. De onderneming nam in juni nog een testlaboratorium in Taiwan in gebruik voor de Internet of Things.

Een jaar daarvoor nam DEKRA de Spaanse onderneming AT4 Wireless over, een bedrijf dat internationaal marktleider is op het gebied van testen van draadloze communicatienetwerken, met ervaring bijvoorbeeld op het gebied van GSM-R netwerken voor ERTMS. “Deze kennis en ervaring kunnen we ook voor onze klanten naar Nederland halen.”

DEKRA Rail

DEKRA Rail maakt onderdeel uit van DEKRA, een internationale organisatie met wereldwijd ruim 35.000 medewerkers en actief in meer dan vijftig landen. De Nederlandse vestiging in Utrecht is het hoofdkantoor van DEKRA Rail. Het hoofdkantoor van de DEKRA Holding staat in het Duitse Stuttgart gevestigd. DEKRA heeft een jaaromzet van 2,5 miljard euro. De onderneming is de grootste industriële inspectie- en certificeringsinstelling in Duitsland en maakt deel uit van de top 10 in de wereld.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.