Verkeersleidingspost, foto: ProRail / Christian Richters

Architectuurprijs voor ontwerp verkeersleidingspost Utrecht

Het ontwerp van de verkeersleidingspost in Utrecht is in de prijzen gevallen bij de International Architecture Awards 2016. De jury kreeg een shortlist van 370 projecten voorgelegd. Uiteindelijk werden daar 132 winnaars uit gekozen. De bekendmaking vond vorige maand in Italië plaats. Op 2 september worden de awards uitgereikt in Instanbul.

De Utrechtse verkeersleidingspost is ontworpen door architectenbureau de Jong Gortemaker Algra. Vanuit het gebouw wordt door ProRail al het treinverkeer in de regio aangestuurd. Het gebouw beslaat circa 4.500 vierkante meter, waarvan 1000 vierkante meter voor de seinzaal. Door gebruik van staal en glas heeft de verkeersleidingspost een industriële en robuuste uitstraling. Het is een duurzaam gebouw met driedubbel glas en een ‘energiedak’ met zonnepanelen en beplanting voor extra isolatie. De post is sinds 2015 in gebruik.

Uitreiking

De verkeersleidingpost is het enige Nederlandse project op de lijst. Niet alleen gebouwen komen in aanmerking voor de prijs, ook landschapsarchitectuur en stedenbouwkundige projecten kunnen meedoen. De prijs wordt uitgegeven door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, samen met The European Center for Architecture Art Design and Urban Studies and Metropolitan Arts Press, Ltd.

De winnende projecten worden tijdens de uitreiking in Instanbul met  foto’s worden tentoongesteld, voorafgaand aan de Istanbul Design Biënnale. In 2016 en 2017 gaat de tentoonstelling door Europa: onder andere Athene, Milaan, Lissabon en Berlijn. Ook verschijnt er een boek over de winnende projecten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Architectuurprijs voor ontwerp verkeersleidingspost Utrecht”

Geert Bijker|13.08.16|08:56

Een mooi stukje nadenken voor de toekomst Mooi gebouw.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.