Bloemen bij spoorwegovergang Winsum, foto: ProRail

6,5 miljoen naar spoorwegovergangen in Winsum

De komende jaren worden verschillende spoorwegovergangen zonder slagbomen en lichtsignalen in de Groningse gemeente Winsum verbeterd of opgeheven. Daarnaast worden enkele beveiligde spoorwegovergangen in de gemeente verder verbeterd. Het ministerie, de gemeente en de provincie Groningen trekken hier samen 6,5 miljoen euro voor uit. Dit hebben staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu en de gemeente Winsum afgesproken.

De overeenkomst tussen gemeente en het ministerie is de eerste afspraak in het Programma Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO).

Ongelukken

De overweg bij de Voslaan wordt als eerste aangepakt, waar in 2014 twee dodelijke ongelukken gebeurden. Staatssecretaris Dijksma: “Voor de inwoners van Winsum en de nabestaanden is het belangrijk dat aan deze onveilige situatie zo snel mogelijk een eind komt.”

De ongelukken in 2014 waren een belangrijke reden voor de start van het programma NABO. In Nederland bestaan momenteel zo’n 120 openbare NABO’s op het reizigersnet. Passanten van deze overwegen worden alleen met een bord of andreaskruis gewaarschuwd voor mogelijk naderende treinen. Met de plannen in Winsum wordt de komende jaren de eerste acht procent van die overwegen in Nederland veiliger gemaakt.

Aanpak overwegen

De overwegen in Winsum worden volgens ProRail op een ‘gebiedsgerichte manier’ aangepakt. “Dit betekent dat bij de keuze voor maatregelen naast het verbeteren van de veiligheid ook de doorstroming van het (recreatieve) verkeer wordt meegewogen”, aldus de spoorbeheerder. Naast het beveiligen of opheffen van een NABO kan verkeer bijvoorbeeld ook worden verplaatst naar beveiligde overwegen die geschikt zijn voor langzamer verkeer.

In het Programma NABO is door het ministerie tien miljoen euro gereserveerd voor het vergroten van de veiligheid op overwegen. Hiervan is de helft bestemd voor maatregelen die onderdeel zijn van de gebiedsgerichte aanpak. De andere vijf miljoen wordt ingezet voor de zogeheten innovatieve aanpak. Marktpartijen worden uitgedaagd om met ideeën te komen om niet actief beveiligde overwegen op een kosteneffectieve manier veiliger te maken.

Financiering

Met de 6,5 miljoen die in cofinanciering door het ministerie, de gemeente Winsum en de provincie Groningen beschikbaar is gesteld moeten alle kosten voor het beveiligen en opheffen van de overwegen in de gemeente worden gedekt. De gemeente Winsum en ProRail gaan nu aan de slag met de uitvoering van de voorgenomen maatregelen. Het hele project moet in 2020 voltooid zijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.