Schiphol, tunnel, Intercity, trein, NS

250 miljoen uit het ERTMS-budget gaat naar station Schiphol

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat 250 miljoen euro uit het budget voor de uitrol van ERTMS gebruiken voor de uitbreiding van station Schiphol. In totaal is er tot 2030 2,6 miljard beschikbaar gesteld voor de implementatie van het Europese treinbeïnvloedingssysteem. Dat meldt staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.

Ondanks dat het Infrastructuurfonds met twee jaar wordt verlengd, is het volgens de bewindsvrouw niet mogelijk om de aanpassingen op Schiphol vanuit het Infrastructuurfonds te financieren. “De ruimte die ik heb binnen het infrastructuurfonds is daarvoor te beperkt.”

Budget spoor

Om te bepalen waar budget vandaan gehaald kon worden zijn het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) en het ERTMS-programma bekeken. Vanwege ‘de brede financiële steun’ koos Dijksma er vervolgens voor om 250 miljoen euro uit het ERTMS-budget tot 2028 te halen. In totaal is er nu met de verlenging van het Infrastructuurfonds 2,6 miljard euro beschikbaar voor de uitrol van het treinbeïnvloedingssysteem.

Dijksma greep de kans om een deel van het ERTMS-budget te gebruiken, omdat het programmabureau ERTMS op dit moment aan een nieuwe uitrolstrategie. De keuze om het ERTMS budget nu te verlagen is niet zonder gevolgen, realiseert de staatssecretaris zich. “Ik zie nadrukkelijk onder ogen dat deze keuze een belangrijke wijziging kan betekenen in de fasering en het aantal baanvakken dat van ERTMS kan worden voorzien.”

Dijksma benadrukt dat het Rijk alleen investeert in de uitbreiding van station Schiphol als ook de luchthaven zelf, de NS en de stadsregio Amsterdam geld vrijmaken voor het project. De omvang van de totale investering wordt nog in kaart gebracht. De uiteindelijke omvang van de investering in Schiphol wordt bepaald op basis van de uitkomsten van de verkenning die naar verwachting eind 2017 of begin 2018 klaar is.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.