Niet actief beveiligde overweg, foto: ProRail

15 oplossingen geselecteerd voor niet actief beveiligde overwegen

Niet actief beveiligde overweg, foto: ProRail

ProRail heeft vijftien oplossingen geselecteerd voor niet actief beveiligde overwegen (NABO’s) die door een panel van deskundigen worden beoordeeld op haalbaarheid. In totaal werden er 62 ideeën ingediend. De spoorbeheerder startte in april een marktconsultatie omdat het aantal ongevallen op dit type overwegen de afgelopen jaren is toegenomen.

De oplossingen moeten op termijn inzetbaar zijn op onbewaakte overwegen en aantoonbaar een beter resultaat op het gebied van veiligheid, kosten en gebruik geven. ProRail ontving ideeën van technici werkzaam bij spoorbedrijven maar ook van ‘creatieve geesten en out-of-the-box-denkers’. Daar zaten oplossingen tussen voor de attendering van weggebruikers op een overweg, maar ook voor de verbetering van de overwegbeveiliging.

Selectie

Er is een selectie gemaakt van vijftien oplossingen die door een panel van deskundigen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail wordt beoordeeld. Voor 21 juni wordt bepaald welke ideeën door gaan naar de tweede ronde, waarin zij worden uitgewerkt tot een testplan en prototype.

De beste drie doorlopen tussen oktober en december van dit jaar een testfase. Na iedere stap is er een evaluatie en krijgen de partijen betaald voor hun werkzaamheden. Daardoor is het volgens ProRail ook voor kleine partijen aantrekkelijk om mee te denken. In december wordt bekendgemaakt welke ideeën het meest kansrijk zijn.

Lees ook:

Oplossingen gezocht voor niet actief beveiligde overwegen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.