Spoorwerkzaamheden Utrecht Centraal, bron: ProRail

Infrastructuurfonds wordt met twee jaar verlengd

het Infrastructuurfonds wordt met twee jaar verlengd tot 2030 en krijgt er twaalf miljard euro bij. Dat blijkt uit een uitgelekt document van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat in handen is van de Telegraaf. In het Infrafonds zit jaarlijks zes miljard euro. Twaalf miljard erbij betekent dat er niets extra per jaar bij komt. “Dus het is eigenlijk een sigaar uit eigen doos”, vindt directeur Ad Toet van KNV Spoorgoederenvervoer.

De verlenging van het Infrastructuurfonds is een wens van coalitiegenoten VVD en PvdA. De partijen hopen hiermee financiële ruimte vrij te maken voor nieuwe infrastructuur.

Een coalitie van 23 mobiliteitsorganisaties stuurde vorige maand nog een brandbrief naar premier Rutte met het verzoek om meer geld vrij te maken voor betere verbindingen op de weg, het spoor, het water en in de lucht. In de brief van onder meer ProRail, NS, KNV, FMN, Rover en Evo staat dat de tien miljard euro die de regering voor de komende twee jaar beschikbaar stelt, ontoereikend is om de mobiliteit in ons land te garanderen.

Infrastructuurfonds

Volgens de organisaties is de mobiliteit in Nederland ‘exponentieel toegenomen’, waardoor extra investeringen noodzakelijk en rendabel zijn. De twaalf miljard is daarom wat directeur Ad Toet van KNV betreft niet afdoende. “Het is een stap in de goede richting. Maar het voldoet niet om er twaalf miljard euro bij te doen en er vervolgens twee jaar bij op te tellen. Er moet tot 2028 ieder jaar één miljard bij.”

Voor de grote spoorprojecten Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) en ERTMS maakt de verlenging geen verschil, vindt Toet. “Het betekent dat je er met PHS twee jaar langer over kunt doen. Daarmee los je het probleem niet op. Dat gaat langer duren dan 2030. Dat geldt ook voor ERTMS.”

Marieke van Gompel

Lees ook:

Brandbrief aan premier Rutte over mobiliteitsbudget

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.