Ronald Nomes, directeur Stations van ProRail, en Jacco Buisman, directeur Movares

Movares wint aanbesteding spoorproject ‘Groningen Spoort’

ProRail heeft Movares de opdracht gegund voor de engineering van het contract Groningen Spoort. Het contract werd op woensdag getekend door Ronald Nomes, directeur Stations bij ProRail, en Jacco Buisman, directielid van Movares. Het contract maakt deel uit van het project Groningen Spoorzone. Het gaat om een contract met een waarde van ruim twee miljoen euro.

In het project Groningen Spoorzone worden diverse maatregelen getroffen om het spoornetwerk in en om Groningen te verbeteren. De laatste tijd is de dienstregeling tussen Groningen-Zwolle en Groningen-Leeuwarden geïntensiveerd. Ook over de regionale spoorlijnen rijden meer treinen. Op dit moment maken er zo’n 33.000 reizigers per dag gebruik van station  Groningen en de verwachting is dat dit aantal naar 44.000 groeit in 2030.

Toename reizigers

Om het groeiende aantal reizigers ook in de toekomst op te kunnen vangen vinden er de komende jaren verschillende werkzaamheden plaats. Zo komt er op station Groningen ruimte voor een extra intercity en worden de sporen tussen Groningen en Groningen Europapark uitgebreid naar vier sporen.

Verder worden er drie tunnels onder station Groningen aangelegd en wordt het huidige opstelterrein verlegd naar Haren. In 2010 is al gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de verbetering van station Groningen en spoorzone richting Assen. Movares is hier sinds het begin bij betrokken, onder andere door planvorming en variantenstudies.

Spoorwerkzaamheden

ProRail besteedt de werkzaamheden in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Groningen aan. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar. Naar verwachting is het project Groningen Spoorzone in 2020 afgerond.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.