Muiderbergspoorbrug, foto: ProRail

Muiderbergspoorbrug over de A1 op zijn plek gereden

“Een huzarenstuk op wereldniveau”, zo noemde minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het verrijden van de Muiderbergspoorbrug van vrijdag op zaterdag. De 55 meter hoge spoorbrug werd millimeter voor millimeter over snelweg A1 op zijn plek gereden. Dit gebeurde in opdracht van Rijkswaterstaat.

“Deze spoorbrug Muiderberg maakt onderdeel uit van een van de grootste en meest complexe projecten van Rijkswaterstaat en ProRail”, aldus Schultz van Haegen. Rijkswaterstaat is bezig met de verbreding van snelweg A1 van zes naar tien rijbanen. Een bredere weg vraagt ook om een bredere spoorbrug bij Muiderberg. Rijkswaterstaat financiert de nieuwe spoorbrug en draagt het risico voor de bouw en de plaatsing. ProRail levert spoorexpertise bij de bouw.

Spoorbrug

Het gewicht van de nieuwe brug is met de stalen onderdelen zo’n 8.500 ton. Er is gewacht met het plaatsen van de betonnen onderdelen omdat de brug anders te zwaar zou zijn om te verplaatsen. Van vrijdag 6 mei op zaterdag 7 mei werd de brug over de A1 gereden en op de tijdelijke landhoofden geplaatst naast de huidige spoorbrug. Voor het vervoer werden self propelled modular trailers (SPMT’s) gebruikt.

Nu de brug op zijn plek staat kunnen de werkzaamheden aan het bouwwerk verder gaan met de plaatsing van een betonnen dek, rails en de bovenleiding. In een treinvrije periode van vier dagen eind augustus wordt de oude spoorbrug gesloopt, de nieuwe spoorbrug op z’n plaats geschoven en aangesloten op het bestaande spoor. Als dit klaar is, dan ligt er een 255 meter lange spoorbrug met een hoogte van 55 meter en een gewicht van 14.500 ton. Zodra deze werkzaamheden zijn afgerond, wordt ProRail beheerder en eigenaar.

Werkzaamheden

Tijdens het verplaatsen van de brug werd de A1 tussen knooppunten Diemen en Muiderberg volledig afgesloten. ProRail werkte afgelopen weekend aan het spoor tussen Almere en Weesp. Uit veiligheidsoverwegingen werd de omgeving rond de nieuwe spoorbrug afgesloten, zowel voor gemotoriseerd verkeer als voor fietsers en voetgangers.

Rijkswaterstaat maakte een animatie voorafgaand aan de plaatsing van de brug:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Muiderbergspoorbrug over de A1 op zijn plek gereden”

Dirk Jan Smid|13.05.16|19:26

Knap huzarenstukje! Mijn complimenten!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.