Station Delft 3D-registratie Kadaster

Station Delft als eerste gebouw in 3D opgenomen in Kadaster

Station Delft is maandag als eerste gebouw in 3D opgenomen in het Kadaster. Daarbij is de eigendomsakte met een 3D-visualisatie van het nieuwe stadskantoor, het station van Delft, de spoortunnel en de ondergrondse fietsenstalling opgenomen. De manier waarop de rechten zijn gevisualiseerd is uniek en wordt nog nergens ter wereld toegepast. Voor de 3D-registratie werkte het Kadaster nauw samen met de TU Delft. Mecanoo Architecten was verantwoordelijk voor de 3D-visualisatie.

Vanwege de schaarse ruimte wordt er in Nederland steeds meer in verschillende lagen gebouwd, boven én onder de grond. Wanneer er sprake is van één eigenaar kan dit worden vastgelegd in een kadastrale kaart. Het wordt echter ingewikkelder als er, zoals bij Station Delft, meerdere eigenaren zijn met eigendomsrechten boven en onder elkaar die zelfs perceelgrenzen overschrijden. Het kadaster is een openbaar register, waarin onder meer onroerende zaken en de daarop gevestigde rechten worden vastgelegd.

3D-registratie

Om bij de complexe situatie in Delft alle rechten goed in beeld te krijgen, is 3D-registratie bij het Kadaster opgezet. Het project Spoorzone Delft leent zich bij uitstek voor 3D-registratie, omdat in het bouwwerk rechten van drie partijen bijeenkomen in een compact geheel. De gemeente Delft is eigenaar van de grond, NS Vastgoed bezit de stationshal met winkels en de technische installaties, liften en trappen en ProRail/Railinfratrust is eigenaar van de spoortunnel en het ondergrondse station.

Volgens spoorbeheerder ProRail sluit de ontwikkeling van de 3D-registratie aan bij de doelstelling van het programma SpoorData. Dit programma heeft als doel alle gegevens over het Nederlandse spoor correct vast te leggen en toegankelijk te maken voor alle betrokken partijen.

Bekijk hier station Delft in 3D:


Lees ook:

‘Lancering SpoorData gebeurt niet met één big bang’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.