Intercity, trein, NS

Station Dordrecht behoudt beperkte intercity-verbinding

Dordrecht behoudt de komende twee jaar een intercity-verbinding. In plaats van twee keer per uur zal er één keer per uur een Intercity-trein tussen Breda en Dordrecht rijden. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu stelt hiervoor geld beschikbaar. Dit meldt ze naar aanleiding van Kamervragen die Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie had gesteld over het mogelijk verdwijnen van de intercity-verbinding.

Spoorvervoerder NS wil vanaf december 2016 de intercity tussen Den Haag Centraal en Eindhoven over de HSL  laten rijden. Wanneer de intercity over de HSL rijdt, dan wordt de reistijd tussen Den Haag en Eindhoven verkort. Tegelijkertijd verdwijnt hiermee de directe intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda, die nu nog twee keer per uur rijdt. NS wilde die intercity vervangen door een stoptrein die twee keer per uur zou rijden, maar daartegen kwam de regio in protest. Daarom heeft de staatssecretaris nu toegezegd dat er één keer per uur een intercity blijft rijden tussen de twee stations.

Substantiële kosten

Hoewel er substantiële kosten verbonden zijn aan het opzetten van een intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda, heeft Dijksma die financiële bijdrage toch toegezegd. “Gezien de gevolgen van het Fyra-alternatief voor de regio, ben ik bereid om deze verbinding voor een periode van twee jaar te realiseren.”

De staatssecretaris geeft aan dat ze met NS in gesprek blijft om een structurele oplossing te zoeken. Ook de afgelopen tijd hebben de twee partijen al naar een dergelijke oplossing gezocht. Daarbij werd ook rekening gehouden met een intercity-verbinding die tussen Breda en Dordrecht reed en daarna kon doorrijden naar Leiden, Utrecht of Den Bosch. Een doorgaande intercity-verbinding was volgens Dijksma echter niet mogelijk zonder de voordelen van het HSL-aanbod teniet te doen.

Lees ook:

Deze week besluit over intercity-verbinding Dordrecht

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Station Dordrecht behoudt beperkte intercity-verbinding”

Marc Busio|17.03.16|11:50

Het is niet alleen de reistijd tussen Breda en Dordrecht die toeneemt met het verdwijnen van de huidige intercity Den-Haag CS – Venlo, maar vooral de onbetrouwbaarheid van de HSL-verbinding die er met de nieuwe ic Den-Haag – Eindhoven voor in de plaats komt. Reizigers uit Breda naar de Randstad kunnen nu nog gebruik maken van de betrouwbare ic Den-Haag-Eindhoven als de Intercity Direct voor de zoveelste keer uitvalt, en niet enkel omdat het te hard waait om het Hollands Diep over te steken.

Jan Klaas|08.09.16|17:54

Daarbuiten vraag ik me af hoe blij Dordtenaren zijn met maar 4 IC’s per uur richting Rotterdam en Den Haag. Aangezien de perrons, vooral in de brede spits op de treinen naar het noorden toch altijd al blauw zien van de mensen. De titel van dit artikel zegt trouwens “Dordrecht behoud IC verbinding”, ja, die met breda. Maar die van roosendaal en richting Rotterdam staat niet op het spel, dus je titel is erg verwarrend.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.