146 miljoen euro voor hoogfrequent spoor in Geldermalsen

Er wordt 146 miljoen euro uitgetrokken om het spoor bij station Geldermalsen klaar te maken voor het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). In Tricht komt een derde spoor dat speciaal voor de spoorverbinding tussen Geldermalsen en Dordrecht (MerwedeLingelijn) is bedoeld. Station Geldermalsen krijgt twee extra perrons, en de huidige loopbrug bij het station wordt vervangen door een tunnel. Dat hebben staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu, burgemeester De Vries van Geldermalsen en wethouder Van Maanen woensdag afgesproken.

Met de aanpassingen in Geldermalsen kunnen tussen Amsterdam en Eindhoven elk uur zes Intercity’s rijden en tussen Utrecht en Geldermalsen zes stoptreinen. Daarnaast blijft er ruimte voor twee goederentreinen en voor de stoptreinen van en naar Dordrecht waarvoor op het station Geldermalsen een apart perron komt. Ook de lijn van en naar Tiel krijgt een apart perron.

Aanpassingen spoor

In Tricht worden de huidige spoorwegovergangen vervangen door drie onderdoorgangen, waarvan er één in de nog aan te leggen nieuwe Randweg komt te liggen. Ook worden er geluidschermen geplaatst en worden er maatregelen genomen om de trillingshinder te verminderen. Het Programma Hoogfrequent Spoor heeft als doel dat in 2028 treinen met hoge frequenties op de belangrijkste spoortrajecten in Nederland gaan rijden.

Op dit moment vinden er gesprekken plaats met omwonenden over hoe de spooraanpassingen er precies uit komen te zien. In de zomer van 2016 vindt inspraak over de uitvoeringsplannen plaats. De definitieve plannen worden in het Tracebesluit in 2017 vastgelegd. De werkzaamheden zelf starten in 2019 en zijn eind 2021 klaar. Het Rijk trekt voor de maatregelen 142,5 miljoen uit en de gemeente Geldermalsen betaalt 3,5 miljoen aan mee.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

146 miljoen euro voor hoogfrequent spoor in Geldermalsen | SpoorPro.nl

146 miljoen euro voor hoogfrequent spoor in Geldermalsen

Er wordt 146 miljoen euro uitgetrokken om het spoor bij station Geldermalsen klaar te maken voor het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). In Tricht komt een derde spoor dat speciaal voor de spoorverbinding tussen Geldermalsen en Dordrecht (MerwedeLingelijn) is bedoeld. Station Geldermalsen krijgt twee extra perrons, en de huidige loopbrug bij het station wordt vervangen door een tunnel. Dat hebben staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu, burgemeester De Vries van Geldermalsen en wethouder Van Maanen woensdag afgesproken.

Met de aanpassingen in Geldermalsen kunnen tussen Amsterdam en Eindhoven elk uur zes Intercity’s rijden en tussen Utrecht en Geldermalsen zes stoptreinen. Daarnaast blijft er ruimte voor twee goederentreinen en voor de stoptreinen van en naar Dordrecht waarvoor op het station Geldermalsen een apart perron komt. Ook de lijn van en naar Tiel krijgt een apart perron.

Aanpassingen spoor

In Tricht worden de huidige spoorwegovergangen vervangen door drie onderdoorgangen, waarvan er één in de nog aan te leggen nieuwe Randweg komt te liggen. Ook worden er geluidschermen geplaatst en worden er maatregelen genomen om de trillingshinder te verminderen. Het Programma Hoogfrequent Spoor heeft als doel dat in 2028 treinen met hoge frequenties op de belangrijkste spoortrajecten in Nederland gaan rijden.

Op dit moment vinden er gesprekken plaats met omwonenden over hoe de spooraanpassingen er precies uit komen te zien. In de zomer van 2016 vindt inspraak over de uitvoeringsplannen plaats. De definitieve plannen worden in het Tracebesluit in 2017 vastgelegd. De werkzaamheden zelf starten in 2019 en zijn eind 2021 klaar. Het Rijk trekt voor de maatregelen 142,5 miljoen uit en de gemeente Geldermalsen betaalt 3,5 miljoen aan mee.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.