Spoorfietsen

ProRail verkoopt Akzo-lijntje aan spoorfiets-ondernemer

ProRail heeft een nieuwe bestemming gevonden voor het Akzo-lijntje, een 2,5 kilometer lange spoorlijn in Hengelo. De spoorlijn wordt overgenomen door het bedrijf Rail Pleasure en de gemeente Hengelo. Het bedrijf Rail Pleasure gebruikt de verbinding om ‘spoorfietsen’ aan te bieden aan toeristen en dagjesmensen. De gemeente gaat een klein deel van de grond gebruiken om de verkeerssituatie bij het FBK stadion te verbeteren.

Goederenvervoerders maakten jarenlang gebruik van het Akzo-lijntje om zout en chloor naar de fabrieken van AkzoNobel te vervoeren. De chloorfabriek werd in 2007 echter gesloten, waardoor de spoorlijn nog maar zelden werd gebruikt. In 2013 reed er voor het laatst een trein over het traject.

Spoorlijn

Omdat er geen sprake was van een nieuwe ingebruikname, heeft ProRail de spoorlijn te koop gezet. De spoorbeheerder hoeft daardoor geen kosten meer te maken voor het spooronderhoud.

ProRail heeft met Rail Pleasure afspraken gemaakt om te voorkomen dat de spoorfietsen straks op het hoofdspoor terecht komen. Zo zijn er een hekwerk en een stootjuk geplaatst.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.