Comedian Jandino in overweg-campagne ProRail

Comedian Jandino Asporaat gaat ProRail helpen bij een nieuwe campagne tegen onveilig gedrag op overwegen. Asporaat geeft een grappig commentaar bij echte filmpjes van mensen die onder gesloten spoorbomen doorlopen. ProRail hoopt met de campagne ‘Met een trein moet je geen grappen maken’ zoveel mogelijk jongeren te bereiken.

Vorig jaar vonden er in totaal 33 aanrijdingen op overwegen plaats. Dertien mensen kwamen daarbij om, twee mensen raakten zwaargewond en vier lichtgewond. Gevaarlijk gedrag is volgens ProRail een belangrijke oorzaak van ongevallen bij overwegen.

Ongelukken

Veruit de meeste ongevallen vonden plaats op overwegen die voorzien zijn van lampen, bellen en spoorbomen. 3 van de 33 ongevallen vonden in 2015 plaats op niet actief beveiligde overwegen.

ProRail deelde in 2015 1095 boetes uit aan weggebruikers die zich bij overwegen niet aan de regels hielden. Dat is iets minder dan het jaar daarvoor. In 2014 werden er 1311 boetes uitgedeeld bij overwegen. Boetes kunnen oplopen tot 230 euro. ProRail doet sinds 2015 aangifte bij roekeloos gedrag op overwegen om het bewustzijn van weggebruikers te vergroten.

Aanrijdingen

ProRail heeft sinds 2008 330 aanrijdingen op overwegen geregistreerd. Daarbij overleden 98 mensen en raakten 23 mensen zwaargewond. Veruit de meeste ongevallen gebeurden met personenauto’s (130). In 82 gevallen ging het om een voetganger of (brom-)fietser.

Beluister hier de radiospotjes:

Fragment 1
Fragment 2
Fragment 3

En bekijk hier de video’s van de campagne:

 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Comedian Jandino in overweg-campagne ProRail”

Riekie Bloemendal|10.02.16|16:14

ik vind het een supergoed spotje

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.