Sneeuw op de bovenleiding

Treinverkeer Noord-Nederland gestremd vanwege ijzel

Het treinverkeer in het noorden van het land ondervindt dinsdag hinder van ijsafzetting op de bovenleiding. Daardoor rijden er minder treinen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De extra reistijd loopt op sommige trajecten op tot ruim een uur.

Het KNMI gaf dinsdagochtend code rood uit voor de noordelijke provincies vanwege ijzel. Spoorvervoerders NS en Arriva hebben maandagnacht met extra treinen laten gereden in het noorden van het land om de bovenleidingen ijsvrij te houden. Dit mocht echter niet baten. Er staan locomotieven stand-by om gestrande treinen weg te slepen.

IJsafzetting bovenleiding

IJsvorming op de bovenleiding vermindert het contact met de stroomafnemer op de trein. In het ergste geval krijgt de trein geen stroom, en kan hij niet rijden. Maar ijs kan ook leiden tot spanningswisselingen in de bovenleiding, waardoor het beveiligingssysteem ingrijpt en zorgt dat de trein stil komt te staan.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.