Actie spoorwegovergang Laantje van Alverna

Raad van State: spoorwegovergang Alverna moet open

De spoorwegovergang Laantje van Alverna in Heemstede die door spoorbeheerder ProRail is gesloten, moet weer worden geopend. Dat heeft de Raad van State bepaald in een hoger beroep over de spoorwegovergang. De Raad van State bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank Noord-Holland die oordeelde dat de overweg een openbare weg is en daarom niet gesloten mag worden.

ProRail was het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en ging in hoger beroep bij de Raad van State. De Fietserbond en Wandelnet hadden de rechtszaak aangespannen, omdat ze vonden dat er een veilige toegang moest blijven voor de honderden wandelaars en fietsers die dagelijks gebruik maakten van de overweg. De onbewaakte spoorwegovergang werd in oktober 2014 door ProRail afgesloten.

Overwegbeveiliging

De Fietsersbond en Wandelnet hadden eerder dit jaar al een overleg met ProRail en de gemeente over de ontwikkeling van een alternatief overwegbeveiligingsysteem, met de werktitel ‘overweg-light’. De Tweede Kamer heeft daar ook op aangedrongen bij toenmalig staatssecretaris Mansveld. Zij stelde vijf miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van dergelijke innovatieve systemen om onbewaakte recreatieve voet- of fietsoverwegen te beveiligen. Daar zou Alverna ook van kunnen profiteren, verwachten de Fietsersbond en Wandelnet.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

6 reacties op “Raad van State: spoorwegovergang Alverna moet open”

Gert Riet|09.12.15|17:09

Laat deze overweg gesloten en bouw een tunnel onder spoor door terhoogte van overweg en gooi teze tunnel zodra het kan zo snel mogelijk open!

John Hogaarts|10.12.15|10:39

En mag de betreffende procesaannemer elke keer weer opdraven om het hek te sluiten na klachten van machinisten.

Ron Christiaanse|10.12.15|11:08

Het betreft hier een overpaadje waarbij menig machinist een slechte herinnering aan heeft. Vele bijna-aanrijdingen hebben er plaatsgehad en ook enkele ongelukken.
Dit soort onbewaakte overpaadjes zoals het Laantje van Alverna zijn absoluut niet meer van deze tijd!

Ron Christiaanse|10.12.15|11:22

Uit het jaarverslag van ILT: “Hoewel de ontwikkeling van de spoorveiligheid positief is in Nederland, blijft het aantal ongevallen op overwegen hoog volgens ILT. “De oorzaak van het hoge aantal is mede te wijten aan risicovol gedrag van overweggebruikers,[…]”

De bewering dat er dagelijks honderden wandelaars en fietsers gebruik maakten van het laantje klopt beslist niet. Nu de overgang gesloten is komen er meer mensen een “rondje” doen. Zij hebben een veilige route ontdekt.
Op het laantje wonen 17 kinderen. Wat als uw kind onder de trein zou komen? Eigen schuld Dikke Bult ?! Het zgn veilige alternatief is onbruikbaar voor deze overgang !!
Sportieve mensen kunnen gemakkelijk een stukje langer fietsen of lopen.
Nooit meer openen die hekken !!!!!

Arco Sierts|17.12.15|15:44

Eens met Ron: onbewaakte overpaden zijn anno nu te bizar voor woorden, helemaal bij dubbelspoor. Hoogste tijd dat hier fatsoenlijke beveiliging komt.
@Gert: een tunnel lijkt me hier wat overdreven, dat belastinggeld is elders beter besteed.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.