Stationshal, station Arnhem Centraal, foto: ProRail

Station Arnhem heet voortaan Arnhem Centraal

Het treinstation in Arnhem heet voortaan Arnhem Centraal. Dat hebben ProRail-directeur Pier Eringa van en NS-topman Roger van Boxtel van NS donderdag bekendgemaakt bij de opening van de nieuwe stationshal. Het station van de Gelderse hoofdstad is het zesde station van Nederland dat de titel Centraal draagt en is daarmee de eerste buiten de Randstad.

NS en ProRail werken er momenteel hard aan om de naamswijziging zo snel mogelijk zichtbaar te maken. Jaarlijks worden meerdere aanvragen ingediend voor naamswijziging van stations. Deze worden meestal ingediend door gemeenten. NS en ProRail zijn spaarzaam in het toewijzen van naamswijzigingen, omdat volgens hen het veelvuldig wijzigen van stationsnamen de herkenning bij reizigers niet ten goede komt.

Naamsverandering

Met de naamsverandering gaat een langgekoesterde wens van de gemeente Arnhem in vervulling. De andere stations met de titel Centraal zijn: Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Leiden Centraal.

Ballast Nedam en BAM hebben de nieuwe stationshal gebouwd in opdracht van ProRail, de gemeente Arnhem, NS, provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een paar jaar geleden zijn er al extra sporen en perrons aangelegd. Door deze vernieuwing kan de capaciteit groeien op de spoorlijnen van en naar Utrecht, Nijmegen, Zutphen en Duitsland.

Opening stationshal

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu benadrukte tijdens de opening van de nieuwe stationshal het belang van stations voor een stad. “Stations zijn magische gebouwen die inwoners en reizigers binden aan een stad. Dit is dan ook een magisch moment. Het station was lange tijd een plek van de bouwvakkers. Nu hebt u uw station terug, een station om trots op te zijn. Als reiziger kunt u vrij ademhalen in een schitterend gebouw.”

Burgemeester Herman Kaiser van Arnhem: “Met haar prachtige ontwerp van Ben van Berkel sluit het station aan bij de creativiteit waarmee Arnhem doordrenkt is. Hier ontstaan verbindingen tussen de mensen die elkaar hier ontmoeten op weg naar huis, naar de regio, de randstad, of Duitsland. Vandaag zijn we trots. Trots op ons station dat tot de verbeelding spreekt.”

OV-terminal ArnhemHet vernieuwde station Arnhem Centraal.

Opening station Arnhem Centraal, foto: ProRailNS-directeur Roger van Boxtel, ProRail-directeur Pier Eringa, staatssecretaris Sharon
Dijksma, gedeputeerde Conny Bieze en wethouder Gerrie Elfrink openen de stationshal.

Opening station Arnhem Centraal, foto: ProRailHet nieuwe station heeft een licht en open karakter.

Opening station Arnhem Centraal, foto: ProRailHet ontwerp van de stationshal wordt gekenmerkt door de
toepassing van grote transparante puien en daklichten.

Opening station Arnhem Centraal, foto: ProRailHet Gelders orkest vermaakte het publiek tijdens de feestelijke opening. Foto’s: ProRail

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Station Arnhem heet voortaan Arnhem Centraal”

Jules Vismale|25.11.15|23:28

Nou maar afwachten of het nieuwe station van Arnhem een groot succes wordt. Ik heb 12 jaar in deze stad gewoond en ontzettend veel ellende meegemaakt toen dat onpraktische noodstation daar alles moest opvangen! Arnhem-Centraal doet me enigszins aan Luik-Guillemins denken al heeft deze stad geen stationsgebouw. Mocht dit station in de toekomst eventueel een hoop kinderziektes vertonen dan loopt het meer het risico om enorm verguisd te worden!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.