Dual Inventive, Ubiquitous Rail, MTinfo 3000

Dual Inventive zevende in MKB Innovatie Top 100

Technologiebedrijf voor het spoor Dual Inventive is op de zevende plek geëindigd van de MKB Innovatie Top 100. De onderneming was genomineerd met mobiele platform MTinfo 3000 Cloud, waarmee spoorbedrijven hun spoorsystemen op afstand kunnen aansturen. Op de eerste plaats eindigde LUXeXcel met een uitvinding om optische lenzen te produceren in een 3D printer.

Dual Inventive en LUXeXcel werden door een expertpanel in een lijst van de honderd meest innovatieve bedrijven van Nederland opgenomen. Donderdag werd de rangorde die in deze lijst is gemaakt bekendgemaakt, waarbij de bedrijven in de top 10 belandden.

Ubiquitous Rail

Dual Inventive gelooft in een revolutie op het spoor waarbij uiteindelijk alle spoorsystemen  via de cloud worden aangestuurd en data verzenden. Directeur Lex van der Poel: “Uiteindelijk onstaat er Ubiquitous Rail, oftewel allesomvattend spoor. Dat betekent dat alle verschillende spoorsystemen met elkaar kunnen communiceren. Het is bijvoorbeeld nu al mogelijk dat het spoor op afstand veiliggesteld kan worden, zodat baanwerkers veilig kunnen werken. Ook komt de data van monitoringssystemen via de cloud bij spooraannemers terecht, nog voordat zij iets gaan repareren. Maar in de toekomst zullen nog veel meer systemen hierop aangesloten worden.”

Ook de tamelijk conservatieve spoorsector zal op deze ontwikkelingen in moeten spelen, stelt Van der Poel. “Veel spoorbedrijven denken nog steeds aan mechanica als belangrijkste onderdeel van het spoor, maar de ICT component wordt snel leidend. Dit werd in september tevens bevestigd op de ERTMS conferentie van de ERA in Lille.”

Big data cloud

“De big data cloud, dat is waar de wereld naartoe gaat. Deze week werd bekend dat de uitrol van het beveiligingssysteem ERTMS met tien jaar is uitgesteld. Over tien jaar leven we in een volledig andere wereld en is dit systeem naar alle waarschijnlijkheid weer achterhaald. We moeten naar de toekomst vliegen en terugkijken naar het heden om te weten wat er moet gebeuren, backcasten in plaats van forecasten.”

Alle bedrijven in de MKB Innovatie Top 100 hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben de ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen geldprijs verbonden. De kracht van deze ranglijst is volgens de organisatie dat het een mooi beeld geeft van de prestaties van het Nederlandse MKB.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.